Nem hozta lázba a madéfalviakat a tét nélküli választás

Krónika 2017. június 11., 22:27

Az országban a legalacsonyabb részvételi arányt Madéfalván mérték a vasárnapi polgármester-választásokon. A Hargita megyei településen a szavazásra jogosultak mindössze 14,65 százaléka adta le voksát.

Nem kétséges, ki irányítja a jövőben a madéfalvi községházát Fotó: Pinti Attila

A Központi Választási Hatóság adatai szerint a 21 órai urnazárásig a község két szavazóirodájában összesen 335 személy adta le a voksát a szavazásra jogosult 2 286 -ból.

Az alacsony érdeklődés azzal is magyarázható, hogy a polgármesteri tisztségre egyetlen személy jelöltette magát, Csibi József az RMDSZ színeiben.

Az Agerpres hírügynökség emlékeztet, a madéfalvi elöljárói szék azt követően üresedett meg, hogy a bíróság jogerős döntéssel összeférhetetlenséget állapított meg a korábbi polgármester, Szentes Csaba (RMDSZ) esetében.

Vasárnap az ország 32 megyéjében, összesen 49 településen választottak polgármestert. A részleges helyhatósági választásokat egyrészt az tette indokolttá, hogy egyes elöljárók a 2016 decemberi parlamenti választások eredményeként a bukaresti parlament tagjaivá váltak. Másrészt bizonyos polgármestereket bűnvádi perekben elítéltek, ezért nem tölthetik be tisztségüket.