Október elsején szavaz a függetlenségről Katalónia

Hírösszefoglaló 2017. június 11., 15:32

Október elsején tartják a Katalónia függetlenségéről szóló népszavazást – jelentette be pénteken Carles Puigdemont, a katalán régió elnöke.

Carles Puigdemont Fotó: Facebook

A politikus közölte, a kérdés úgy hangzik majd: „Akarja-e, hogy Katalónia független, köztársasági államformájú állam legyen?"

A spanyol kormány azonnal jelezte, hogy

törvénytelennek tekinti a népszavazást, ezért álláspontja szerint azt nem szabad megtartani.

Puigdemont közölte: megpróbált tárgyalás útján közös nevezőre jutni a madridi kormánnyal arról, mikorra írják ki a népszavazást, és hogyan hangozzék a kérdés, a tárgyalások azonban zátonyra futottak, ezért kellett egyoldalúan döntenie.

A spanyol kormány egy hónappal ezelőtt felkérte Puigdemontot, ismertesse a függetlenségről szóló népszavazásra vonatkozó menetrendet a madridi parlamentben, mivel a kérdés Spanyolország egészét érinti, és alkotmánymódosítást igényel.

A spanyol alkotmány 115-ös cikkelye értelmében

a madridi központi kormány közvetlenül is beavatkozhat a katalán regionális kormány tevékenységébe, és kényszerítheti arra, hogy tegyen le a referendumról.

Spanyol parlamenti források szerint a madridi kormány rendőri erőket küldhet a régióba, de a regionális kormány hatásköreinek felfüggesztése mellett is dönthet. Ezt ugyanakkor csakis utolsó eszközként vetnék be.

Carles Puigdemont közölte: célja az, hogy legkésőbb 2017 végéig függetlenségre vezesse Katalóniát, ahogy azt a polgárok 47,8 százaléka a 2016-os regionális választásokon eldöntötték.
Katalónia jelenleg a spanyol bruttó hazai termék egyötödét adja.