Népszerű a belföldi nyaralás – A külföldi preferenciák változatlanok

Antal Erika , Bálint Eszter , Bíró Blanka , Péter Beáta 2017. június 10., 22:26

A belföldi turizmus fellendülését hozhatja el, ha a közalkalmazottak megkapják a beígért üdülési csekkeket. A külföldi célpontok közül továbbra is Törökország, Görögország és Horvátország a listavezető.

Újra népszerű. Törökország kedvező áraival is hódít Fotó: Flickr/Arild Finne Nybø

Már nemcsak az ár, hanem a minőség is érdekli az erdélyi és partiumi turistákat, amikor kiválasztják, hol nyaralnak – vélik az utazási irodák lapunk által megszólaltatott képviselői.

László Endre, az utazási irodákat tömörítő egyesület (ANAT) erdélyi regionális elnöke, a Transilvania Tourist Service utazási iroda ügyvezető igazgatója elmondta,

a népszerű célpontok leterheltek, nagy az érdeklődés a görög, horvát tengerpart iránt, továbbra is népszerű Montenegró, sőt Olaszországot is sokan választják.

Kelendő a fekete-tengeri luxus

Mint beavatott, érdekesség, hogy már a tavaly egyre többen kérték a román tengerparton a luxusszállodákat, és ez az irányzat idén tetőzött. Ezek a mamaiai ötcsillagos létesítmények egyre népszerűbbek, összehasonlítva a hasonló külföldi, teljes kiszolgálást biztosító üdülőközpontokkal, abban jobbak, hogy a személyre szabott szolgáltatásokra törekednek.

Ugyanakkor más romániai, illetve a magyarországi üdülőhelyek iránt is nagy az érdeklődés.

Magyarországra például júliusra már nincs szálláshely,

hiszen több nemzetközi sporteseményre kerül sor, akkor lesz a vizes világbajnokság és a Forma–1 Magyar Nagydíj.

László Endre azt tapasztalta, hogy a hajóutak is egyre inkább megfizethetők a romániai turisták számára, ám azokat is inkább tavasszal és ősszel kérik, mert nyáron túl nagy a meleg a Földközi-tengeren.

A terrorfenyegetettség egyelőre nem befolyásolja az erdélyi turisták választását, mert a támadások inkább a nagyváro­sokban történtek, és a citybreak, a városlátogatás inkább tavaszi-őszi műfaj. A nyári kánikulában amúgy sem vonzó a városnézés, inkább a tengerparti, a wellness-kínálat iránt érdeklődnek többen, részletezte az ügynökség vezetője.

Tíz éve nem volt ilyen olcsó Törökország

Törökország újra felívelőben, az all inclusive kínálat most nagyon olcsó, tíz évvel ezelőtt voltak ilyen alacsony árak – osztotta meg velünk tapasztalatait Joós Ştefan, a sepsiszentgyörgyi Suntravel utazási iroda vezetője.

A török Riviérát elsősorban a pihenni vágyó, kisgyerekes családoknak ajánlják.

Akik a fürdőzés mellett szívesen sétálnak, nézelődnek, inkább Görögországot választják, Bulgária pedig a verhetetlen áraival tartja magát az élmezőnyben – részletezte az ügynökség képviselője.

Akik a fürdőzés mellett szívesen sétálnak, nézelődnek, inkább Görögországot választják Fotó: Freeimages/Dragan Sasic

Hangsúlyozta, egyre többen kérik az egzotikus utazásokat, hiszen tavasszal vagy ősszel egy dominikai repülős nyaralás annyiba kerül, mint nyáron egy ötcsillagos szállodában eltöltött hét a román tengerparton. Ugyanakkor a sepsiszentgyörgyi szakember úgy látja, hogy az erdélyi turistákat már nem kizárólag az ár érdekli, nem a legolcsóbbat, hanem a minőséget keresik.

Üdülési csekkek a belföldi turizmusért

Joós Ştefan egyúttal rámutatott, a belföldi turizmus erőteljes megélénkülésére számítanak, ha a közalkalmazottak végre megkapják a megígért üdülési csekkeket. Mint ismert, egy 1450 lejes utalványról van szó, amit csak belföldön lehet értékesíteni. 1,2 millió közalkalmazott kaphatja meg az ígéretek szerint.

Hasonlóan vélekedett megkeresésünkre Kelemen Barna, a World Travel Shop marosvásárhelyi utazási iroda vezetője is.

Remélhetőleg nem akar majd mindenki a tengerpartra menni, s lesznek, akik a hegyeket választják”

– jegyezte meg ugyanakkor Kelemen Barna, hozzátéve, hogy a Fekete-tenger romániai partszakasza két-három éve olyan nagy népszerűségnek örvend, hogy zsúfolásig megtelnek a szállodák. Például annyian, mint a tavaly, még soha nem voltak, várhatóan hasonló lesz az idei nyár is.

Sokan kihasználjak a chartereket

Azok számára, akik kicsit távolabbra kívánkoznak, a legnépszerűbb hely a vásárhelyi szakértő tapasztalatai szerint is Törökország, ahol – mint mondta – az ár-érték arány nagyon jó, a minőségi szolgáltatások sok nyaralót vonzanak már évek óta. Kevés azoknak a száma, akik tartanak a tavalyihoz hasonló incidensektől, annál is inkább, mivel azok nem a nyaralóhelyeken történtek.

A másik nagyon felkapott hely Görögország, annak szigetei. Kelemen elmondta, utazási irodájuk törzsközönsége a könnyű megközelíthetőséget tartja az egyik legfontosabb kritériumnak.

Kolozsvárról nagyon sok helyre indul rendszeres repülőjárat, a nyár során pedig charter-járatok is szállítják a turistákat, tehát Törökország, Görögország, Olasz- vagy Spanyolország könnyen elérhető alig másfél–két óra alatt.

Azok a családok választják inkább, hogy saját személygépkocsival indulnak el, ahol két-három gyerek van.

Bulgária továbbra is a kedvencek közé tartozik, már tavaly októbertől lehet a bolgár tengerpartra helyet foglalni, bár egyre fogytán, még van miből választani – figyelmeztetett a World Travel Shop vezetője, aki elárulta azt is, hogy az idei nyár slágere Spanyolország, a rendszeres repülőjáratnak köszönhetően sokan választják Mallorcát például, vagy valamelyik másik nyaralóövezetet Barcelona környékén.

olaszország több repülőjárattal megközelíthető Fotó: Freeimages/Charis Tsevis

Ugyancsak kapós Olaszország, Rimini, Cattolica például, amelyek ugyancsak könnyen megközelíthetőek a Kolozsvárról induló repülőjáratokkal. Kezd újból visszajönni a köztudatba az egyiptomi nyaralások lehetősége. Mivel most van a nászutak periódusa, nem kevés azoknak a száma sem, akik valamilyen távoli, egzotikus helyet keresnek, így a Karib-szigetek, Thaiföld, Dubaj is vonzó és népszerű célpontnak számít.

Zarándokutak és körutak

A West Travel Tours eközben európai országokba szervez kulturális körutazásokat és zarándoklatokat. A csíkszeredai utazási iroda munkatársa, Mihály Enikő elmondása szerint pedig egyfajta „divat” lett Spanyolországba és Portugáliába utazni, ügyfeleik ugyanakkor szívesen látogatják Svédországot és Dániát is. Olaszországba pedig az elmúlt években és idén is szívesen mennek.

Az ajánlott csomagokban szállást, szállítást, idegenvezetést, étkezést biztosítanak, ritkább esetekben repülőjegyet vagy belépőjegyet. Rámutatott, van egy réteg, amely az ár szerint választ utat, de van egy olyan réteg is, amelyik kitart a választott úti cél mellett, akármennyibe is kerül. Itt is már télen szoktak érdeklődni, hogy milyen utazásokat szerveznek.

A zarándokutakra általában a negyven év fölöttiek jelentkeznek, a fiatalok inkább üdülni szeretnek.

„A kulturális körutakon a múzeumlátogatástól kezdve a természeti látnivalók, városnézés, tehát sok minden benne van. Ilyenkor igyekszünk annak a bizonyos népnek kicsit a kultúráját megmutatni” – avatott be Mihály Enikő.

Biztonságos és kényelmes

Biztonságosabb és kényelmesebb utazási irodán keresztül szervezni a nyaralást – fogalmazta meg érdeklődésünkre Todor Etelka, a szintén csíkszeredai Fenyő Travel utazási iroda vezetője. Mint ecsetelte, egy irodában a nyaralását tervező szemtől szemben tud kérdezni, érdeklődni, egy online felületen nem biztos, hogy mindenki tudja, mit kell figyelembe venni.

Az első és legfontosabb dolog, amikor valaki egy utat vásárol, hogy megnézze, az adott irodának van-e működési engedélye és biztosítása.

Rengeteg utazási irodának nem hosszabbították meg 2017-re a biztosítását” – tanácsolja ugyanakkor a szakember. Elmondása szerint az engedélyt nagyon nehéz megszerezni, komoly háttérrel kell rendelkeznie annak az irodának, amelyik megkapja.

„Mert irodák mentek csődbe, és a biztosítók félnek. Sok biztosítótársaság ki is vette a portfóliójából az utazási irodák biztosítását. Látni a tévében is, hogy nem hozták haza a kirándulókat, vagy ahová utaztak, nem volt szállásuk foglalva, sok ilyen dolog történik. De ha valaki bejön egy utazási irodába, akkor tudja, hogy itt hagyta a pénzét, itt kapott számlát, nyugtát, ha kérdése van, felteheti. És ha az irodával történik valami, van egy háttér, amire számíthat” – mutatott rá Todor Etelka.

Hamarabb indulhatnak Antalyába a váradiak
A nagy érdeklődésre való tekintettel az eredetileg tervezett június 17-e helyett már ezen a hétvégén, június 10-én, szombaton elindul a Nagyvárad–Antalya charterjárat – jelentette be az üzemeltető Blue Air légitársaság. Mint tájékoztattak, az első gép szombaton 19.15-kor száll fel a Körös-parti város légikikötőjéből, s ezt követően minden szombaton 18.30-kor fognak landolni Váradon és 19.15-kor indulnak is vissza a Földközi-tenger partjára, egészen szeptember 23-ig.