Nyílt levél a magyar közmédiának a geokódolás megszüntetéséért

Krónika 2017. június 08., 14:01

Nyílt levelet intézett Fancsali Ernő „sportkedvelő”, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári szervezetének elnöke Vaszily Miklóshoz, az MTVA vezérigazgatójához a magyar sportesemények televíziós geokódolásának feloldását kérve.

Fotó: Pixabay.com

A kezdeményező emlékeztetett: legutóbb a hétfői Magyarország–Oroszország barátságos labdarúgó-mérkőzéskor maradtak le a határon túliak a magyar nyelven zajló közvetítés öröméről. Ugyanakkor nem csak a jelentős sportesemények közvetítése elérhetetlen számukra, hanem az azokról készült híradós összeállítások is: ezek alkalmával a képernyő elsötétül, levágva egy-egy híradós összeállítás elejét és végét – írja Fancsali Ernő.

„Sokunk meggyőződése, hogy e kialakult helyzet méltatlan azzal a több tízezer határon túli nézővel szemben, akik anyanyelvükön szeretnék követni sportolóink munkásságát, s akik a magyar közvetítéseket hallgatva szeretnének örvendezni a sikereknek. A nemzeti egység szellemében kérjük,

találjanak megoldást e tarthatatlan állapot orvosolására, és biztosítsák a magyar érdekeltségű sportesemények zavartalan közvetítését Magyarország határain túl is!”

– fogalmaz a kezdeményező nyílt levelében, amelynek internetes petíció változatát bárki aláírhatja.

{K1}

Mint ismeretes, a Partiumban és Erdélyben is szűnni nem akaró felháborodás övezi azt az eljárást, miszerint – a szerzői jogi korlátozások miatt – az anyaországi M4 Sport csatorna kódolja azoknak a rangos sporteseményeknek határon túli közvetítését, amelyeket külföldi jogtulajdonosoktól vásárol. Az M4 Sport

abban az esetben is köteles korlátozni egy sportesemény sugárzását, ha például Romániában senki sem vásárolta meg a közvetítési jogát.

Az MTVA ugyanakkor a tavaly nyári labdarúgó-Európa-bajnokságon kivételt tett a magyar válogatott mérkőzéseinek közvetítésekor.

{K2}