Robbanószerkezetet dobtak a kijevi amerikai követség udvarára

MTI 2017. június 08., 11:35

Robbanószerkezetet dobott a kijevi amerikai külképviselet területére egy ismeretlen támadó csütörtök éjszaka, a robbanásban senki nem sebesült meg. A követség közölte: nem függesztik fel a munkát az incidens miatt.

Fotó: Wikipedia

Az ukrán rendőrség a Facebook-oldalán közölte: éjfél után öt perccel érkezett bejelentés a kijevi rendőrséghez a robbanásról. A nyomozók a helyszínelés során megállapították, hogy egy ismeretlen támadó robbanószerkezetet dobott a követség területére - idézte az UNIAN ukrán hírügynökség a szűkszavú közleményt. A hírügynökség internetes oldalán fotókat közölt a folyamatban lévő helyszínelésről.

A rendőrség terrorcselekménynek minősítette az esetet.

Okszana Bliscsik, az ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szóvivője annyit közölt, hogy a vizsgálatot az SZBU munkatársai végzik. További információkat későbbre ígért. A követség sajtószolgálata közölte, hogy nem függesztik fel a munkát az incidens miatt.

Ukrajna és az Egyesült Államok között jelenleg jók a kapcsolatok, semmilyen vita nem terheli a két ország viszonyát.

Március végén is történt egy külképviselet elleni támadás Ukrajnában:

az ország nyugati részében, Luck városában ismeretlen tettesek gránátvetővel rálőttek a lengyel főkonzulátus épületére. A támadásban senkinek sem esett baja, az épület ablakai viszont kitörtek, és az egyik ablak fölött beszakadt a tetőszerkezet.

A főkonzulátus elleni terrortámadás elkövetőit máig nem fogták el. Az SZBU két nappal később közölte: kiderítette, hogy egy bizonyos Mikola Dulszkij, a Nazsdak (dörzspapír) nevű radikális civil szervezet Oroszországban bujkáló vezetője tervelte ki a merényletet az orosz titkosszolgálatok „megrendelésére”. Kijev feltételezése szerint

a lengyel külképviselet elleni támadás célja az volt, hogy megrontsák Ukrajna és Lengyelország viszonyát.

Kijevben tavaly március elején ismeretlenek tűzijáték-rakétákat dobtak be a kijevi orosz nagykövetség hátsó udvarába. Senki sem sérült meg. Az incidenst az ukrán rendőrség garázdaságnak minősítette. Még aznap az Oroszországban akkor még fogva tartott Nagyija Szavcsenko ukrán katonanő szabadon engedéséért tüntetők tojásokkal és kövekkel dobálták meg az orosz külképviseletet, de nem tettek komoly kárt az épületben.