Kifakadt Giurgiu, mert az autós forgalom megzavarta a TIFF főtéri vetítését

Krónika 2017. június 06., 13:45

Nemtetszését fejezte ki Tudor Giurgiu filmrendező, a kincses városban vasárnapig tartó Transilvania International Film Festival (TIFF) igazgatója amiatt, hogy a hétfő esti főtéri vetítést megzavarta az autós forgalom és a járművek dudálása.

Fotó: TIFF/Chris Nemes

A hatóságok arra hivatkozva engedték be az autókat, hogy a pünkösdi minivakáció utolsó estéjén sokan érkeznek haza a városba. A vetítésen a filmes szakma jeles képviselői vettek részt, és 3000 néző volt kíváncsi Radu Mihăileanu A szerelem története (A History of Love) című filmjére, a rendezőn kívül az alkotásban szereplő Sir Derek Jacobi brit filmszínész is jelen volt a vetítésen.

Ez az első nagy nemzetközi koprodukcióban készült alkotás, amelyet Kolozsváron és a megye különböző településein is forgattak.

Maximális érdeklődés övezte a vetítést, ünnepi volt a légkör, az eseményen részt vett a rendező és Sir Derek Jacobi is, mindez azonban nem volt elég ahhoz, hogy meggyőzze a városvezetést és/vagy a közlekedésrendészetet, hogy ne engedje be az autós forgalmat a főtérre, a nézőtér mellé" – írta a Facebook-oldalán Giurgiu.

Úgy fogalmazott, szégyenükre válik, hogy a hatóságoknak nem számít: olyan fesztiválról van szól, amely miatt felkerül Kolozsvár a térképre és az sem, hogy jövedelmet hoznak a városnak. Az igazgató azt írta, azt szeretné, ha a TIFF minősége nem csorbulna, hiszen világszerte megbecsült rendezvénysorozatról van szó.

Radu Mihăileanu A szerelem története (A History of Love) című filmjének romániai premierjét a fesztivál egyik fő attrakciójának szánták a szervezők,

elsősorban azért, mivel az alkotást részben a Kolozsvár közeli Dank (Dâncu) településen forgatták, és szerdán ott is bemutatják. A filmet egyébként kedden 18 órától megfelelőbb körülmények között, a Florin Piersic moziban is láthatja a közönség.

A hétfő esti főtéri gépkocsiforgalom ugyan nem volt nagy, de a film csendesebb jeleneteiben jól hallatszott, és zavarta az egyébként szívhez szóló alkotásra való ráhangolódást. A vetítést követően Tudor Giurgiu a teljes stábot felkérette a színpadra, a sminkestől a rendezőig, számos kolozsvári magyar szakember is akadt köztük.

Fotó: Facebook/Tiff

A film főszereplőjét, Leot alakító Derek Jakobi brit színész külön örömnek nevezte, hogy részese lehetett az érzelemdús produkciónak.

A nézők nagy derülésére elmondta, már volt Romániában, pár éve Budapesten (!) játszott egy filmben, melyet azonban senki nem látott, maga sem. Tudor Giurgiu tolmácsolásából azonban kiderült, hogy a brit művész valójában Bukarestben forgatott, és sok más sztárhoz hasonlóan összekeverte a magyar és a román fővárost.

A filmben szereplő egyik bukaresti színész nagy kíváltságnak nevezte, hogy Kolozsvárnak ilyen rangos filmfesztiválja van, és elmondta, sokan szeretnék, ha a fővárosban is lenne hasonló.