Vasvári-díjjal tüntették ki Lomnici Zoltánt

MTI 2017. június 03., 19:05

A határon túli magyarok jogainak védelme érdekében kifejtett tevékenységéért Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke kapta szombaton a Vasvári Pál Polgári Egyesület Vasvári-díját.

Lomnici Zoltán - aki 2002 júniusától hét éven át a magyarországi Legfelsőbb Bíróság elnöke volt - a Budapest XVIII. kerületében rendezett Vasvári Pál toborzó fesztiválon vehette át az elismerést. A díjátadón rövid köszönőbeszédében arra hívta fel a figyelmet,

tenni kell azért, hogy a határon túl is „megmaradhassanak magyarnak, akiket az Isten magyarnak tett”.

Ughy Attila (Fidesz-KDNP), Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere beszédében elmondta, a fesztivállal a 158 éve elhunyt Vasvári Pálra emlékeznek, aki önként kezdett hadsereget toborozni, hogy

megvédje Kalotaszeg magyar falvait az osztrákok által felbujtott román felkelők folyamatos zaklatásától.

A Vasvári Pál Polgári Egyesület Vasvári-díját Lomnici Zoltán mellett Laczkó Gábornak, a székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola igazgatójának ítélték oda.

Bauer Ferenc, az egyesület társelnöke közölte, a bronz plakettet negyedik alkalommal adják át azoknak, akik Vasvári Pál emlékének megőrzéséért, illetve a nemzet fennmaradásáért, a határon túli magyarokért tevékenykednek.