Csíksomlyón is kiállítják a római Irgalmasság-installációt

Krónika 2017. június 01., 15:14

Csíksomlyón állítják ki a Misericordia elnevezésű installációt, mely a magyar állam ajándéka volt Olaszországnak, Rómának, valamint tiszteletadás a szentszéknek. Az installáció az Irgalmasság (Misericordia) Szent Éve alkalmából 2016. október 13-tól november 11-ig a római Angyalvár közelében volt láthat&

Az installáció elkészítését, kihelyezését a budapesti Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatta. Az installáció idén a katolikus vallású székelyek híres Mária-kegyhelyén, búcsújáróhelyén és szellemi életének több évszázados központjában, Csíksomlyó hegyén, a Nyeregben kerül kiállításra.

Az államtitkárság csütörtöki közleménye szerint nem véletlen a helyszínválasztás, hiszen Csíksomlyó a hit, a kultúra központja volt és maradt az évszázadok alatt. „Ennek a hitvilágnak a megtartó ereje elevenen él nemcsak a székelység, hanem az egész magyarság tudatában. A Nemzetpolitikai Államtitkárság a nagy sikerű kiállítás Székelyföldre szállításával nemcsak Csíksomlyót, mint vallási központot kívánja megerősíteni, hanem az installációnak köszönhetően a csíkszeredai magyar közösség kiemelt turisztikai látnivalóval való bővülését is szolgálni kívánja” – szerepel a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a felirat előtt köszönti azt a kétszáz, diaszpórából és szórványból érkező fiatalt, akik a Rákóczi Szövetség jóvoltából részt vehetnek a csíksomlyói búcsún. A találkozóra közvetlenül a szombati nagymise után kerül sor.

A műalkotás 12 db háromdimenziós betű révén illusztrálja a Misericordia (Irgalmasság) szót. A betűkön található képek, a populáris megjelenés mellett, mély üzenetet hordoznak. Hátoldalukon a projektben résztvevő magyar, illetve olasz művészek irgalmassággal kapcsolatos reflexiói olvashatóak. Tekintettel arra, hogy Szent Márton jubileumi éve egybeesett a Ferenc pápa által meghirdetett Irgalmasság Évével, az installáción megjelenítésre kerül többek között az 1700 évvel ezelőtt Pannóniában született szent is.

Az installáció utolsó betűje a csíkszeredai Márton Áron-szoborcsoportból ragadott ki egy részletet. A hátoldalán található felirat kiemeli: „Márton Áron a második világháborúban es a kommunista diktatúra idején volt Erdély püspöke, azokban az istentelen, vészterhes időkben tudott reményt nyújtani és Krisztus irgalmas szeretetét közvetíteni. (…) Bérmaútjai ünnepszámba mentek, beszédei, körlevelei az Isten gondolatának megfelelő, igazságos társadalmi rendet hirdették, erősítve az egyházukhoz hű emberek hitét, es éltetve a reményt, hogy az elnyomás nem tarthat örökké.”

Az installáció különlegessége, hogy a 21. század modern kommunikációs vívmányait és a hozzá tartozó interaktív applikációkat felhasználva lehetőséget nyújt a befogadó számára, hogy szerves és aktív részévé váljon az alkotásnak. A Street view - Interaktív Live technológia alkalmazásával a projekt a világ minden pontján látható lesz a közösségi médiafelületeken és az erre elkészített webes oldalakon.