Átadták a felújított Biasini-kriptát Kolozsváron

Kiss Előd-Gergely 2017. május 31., 21:50

Ünnepélyes keretek közt adták át szerda délután a Házsongárd Alapítvány által helyreállított Biasini-kriptát a kolozsvári Házsongárdi temetőben. Az eseményen Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter nyitotta az ünnepi beszédek sorát.

Seszták Miklós szerint természetes volt a magyar kormány számára, hogy felajánlja segítségét a kripta felújításában Fotó: Kiss Gábor

Kifejtette: a Házsongárd síremlékei együttesen hirdetik Kolozsvár magyar múltját, kulturális örökségét, „reményt és hitet is adnak a megmaradáshoz, erőt mindazon értékek megőrzéséhez és gyarapításához, amelyekkel Kolozsvár és Erdély történetéhez nemzetünk hozzájárult”.

Hozzáfűzte, az emlékek megőrzése kiemelten fontos, ezért természetes volt a magyar kormány számára, hogy felajánlja segítségét a kripta felújításában. A magyar kormány egyébként

hatmillió forinttal támogatta a műemlék kripta felújítását.

A tárcavezető ugyanakkor aktuális közéleti kérdésekről is szót ejtett. Elmondta: szolidáris a marosvásárhelyi katolikus iskola diákjaival és Horváth Annával, Kolozsvár volt alpolgármesterével

„Össze kell fognunk, hisz együtt erősek lehetünk, akár egy síremlék, akár egy iskola megvédéséről van szó. Magyarország kormánya ezekben az ügyekben mindig támogatni fogja Önöket” – szögezte le Seszták Miklós.

Fotó: Kiss Gábor

Mile Lajos kolozsvári főkonzul ugyanakkor úgy fogalmazott, kegyhelyeink megőrzése nemzeti és emberi kötelességünk. A diplomata továbbá kiemelte Gaetano Biasini Kolozsvár sport- és társadalmi életében vállalt kiemelkedő szerepét, amely révén jelentős mértékben járult hozzá a kincses város polgárosodásához.

Gaetano Biasini (1790–1847) élettörténetét Gaál György, a Házsongárd Alapítvány ügyvezető elnöke ismertette. Kiemelte: bár eredetileg vívóedzőnek hívták a kincses városba, az ő nevéhez fűződik a kolozsvári bérkocsi-szolgáltatás elindítása is. Killyéni András sporttörténész pedig arra emlékeztetett, hogy jövőre lesz a 200 éves évfordulója annak, hogy Biasini megnyitotta vívóintézetét Kolozsváron.