Mircea Geoană: kémkedtek utánam

Balogh Levente 2017. május 29., 19:18

Ki kellene vizsgálni, ki állhat a hátterében annak, hogy megfigyelték a 2009-es államfőválasztás előtt – mondta Mircea Geoană volt PSD-s elnökjelölt az állítólagos választási csalást vizsgáló bizottság ülésén.

Mircea Geoană akkori szociáldemokrata államfőjelölt újbóli meghallgatásával folytatta hétfőn tevékenységét a 2009-es elnökválasztáson elkövetett állítólagos választási csalásokat vizsgáló parlamenti bizottság.

A meghallgatáson a politikus arra hívta fel a figyelmet:

hogyan történhetett meg, hogy kémkedtek utána,

és nyilvánosságra hozták, hogy a választás napja előtt kevéssel az azóta korrupciós bűncselekményekért elítélt médiamogulnál, Sorin Ovidiu Vîntunál járt.

Robert Turcescu azon kérdésére, hogy nem gondolja-e: választási vereségéhez nagyban hozzájárult, hogy látogatást tett az ellentmondásos üzletembernél, Geoană kijelentette: a látogatást egyes körök csupán ürügyként használták fel, sokkal érdekesebb lenne azt kideríteni, ki állhat amögött, hogy nyomon követték, megfigyelték és lefényképezték a szóban forgó látogatás során.

Geoană megismételte, hogy álláspontja szerint „masszív" választási csalás történt. Megjegyezte: nem csupán Vîntunál járt, hanem az összes többi médiatulajdonosnál is.

A politikus azon meggyőződésének is hangot adott, hogy létezett egy „felsőbb struktúra", amely 2009-ben, illetve a 2010-es PSD-kongresszuson is beavatkozott, saját igényei szerint alakítva az eredményeket.

Geoană amúgy Turcescu kapcsán megjegyezte:

rekordok könyvébe illő, hogy a 2009-es államfőjelölti vitát egy fedett hírszerzőstiszt moderálta

– ezzel arra utalt, hogy a televíziós újságíró néhány éve maga ismerte el, hogy a SRI-nek dolgozott.

Adrian Ţuţuianu, a bizottság szociáldemokrata elnöke arról kérdezte: a kormányőrség figyelmeztette-e, hogy követik. A volt pártelnök közölte: lemondott a kormányőrség védelméről a kampányban.

A bizottság beidézte Ana-Maria Pătrut, az Állandó Választási Hatóság akkori alelnökét is, aki azonban levélben közölte: nem jelenik meg a testület előtt, mivel már nem tölt be köztisztséget, és nem akarja, hogy még egyszer előállítsák, miután tavaly egy korrupciós ügy miatt egyszer már előzetes letartóztatásba helyezték, ami miatt a gyereke depressziós lett.

Mint arról beszámoltunk, a választási csalással kapcsolatos vádakat Octavian Andronic újságíró vetette fel, aki 2009-ben a választásokat végül megnyerő Traian Băsescu akkori államfő politikai tanácsadója volt.

Andronic az Evenimentul Zilei című napilapban közölt cikkében azt állította: Laura Codruţa Kövesi akkori legfőbb ügyész, George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) akkori igazgatója, Florian Coldea, a SRI második embere és Gabriel Oprea későbbi belügyminiszter 2009-ben, az elnökválasztás második fordulóját megelőzően Băsescu érdekében beavatkozott a választási folyamatba.

Andronic szerint Oprea hívta meg őt a lakásába, ahol a többiek már ott voltak, és várták a választási eredményeket. Mint ismeretes, akkor Băsescu csupán hajszállal verte meg a PSD jelöltjét, Mircea Geoanát, és fölmerült, hogy manipulálták a választási eredményeket előbbi érdekében.