Elérte célját a családcentrikus programkavalkád a gyalui Várkert Fesztiválon

Bede Laura , Kiss Judit , Gyergyai Csaba 2017. május 29., 12:35

Elözönlötték a gyalui várkastély parkját a látogatók a hétvégi, második alkalommal rendezett Várkert Fesztiválon. A Kolozs megyei Gyaluban tartott kétnapos rendezvénysorozat főszervezője, Gergely Balázs elégedetten értékelt lapunknak.

Fotó: A Várkert Fesztivál Facebook-oldala

Belakták a látogatók a patinás gyalui várkastély parkját a hétvégi, második alkalommal rendezett Várkert Fesztiválon. Gergely Balázs, a rendezvény főszervezője a Krónika megkeresésére vasárnap délután elmondta, nagy volt az érdeklődés a fesztivál iránt, folyamatosan érkeztek ki a helyszínre a fiatalok, gyermekes családok.

„A nagyon gazdag és egyre terebélyesedő erdélyi fesztiválpiacon úgy éreztük, hogy

helye van egy családos, gyerekcentrikus rendezvénysorozatnak, ami kinn zajlik a zöldben.

Az volt a célunk, hogy egyrészt kihasználjuk és belakjuk a gyalui várkastélyt, másrészt pedig igényt éreztünk az emberek részéről a fesztivál megszervezésére, ennek próbáltunk eleget tenni, és úgy tűnik, sikerült elérnünk a célunkat. A közönség nagy érdeklődést tanúsított, rengetegen kijöttek a helyszínre, szemmel láthatóan nagyon jól érezték magukat, ez számunkra igazolta a kezdeményezés létjogosultságát” – fogalmazott a Várkert Fesztivál főszervezője.

Hozzátette, azt szeretnék, hogy ne csak a zeneka­rok vonzzák az embereket a helyszínre, ne egy zenei fesztiválként működjék a rendezvény, de sokkal inkább programorientált legyen, a hangulat legyen az, ami vonzza a látogatókat. Gergely Balázs szerint ez sokkal kifizetődőbb és biztosabb ok arra, hogy megtartsák és tovább növeljék a rendezvény népszerűségét.

Fotó: A Várkert Fesztivál Facebook-oldala

„Az első Várkert Fesztiválon, tavalyelőtt az Edda koncertjére kijöttek 4-5 ezren, idén nem volt egy koncert miatt sem ekkora érdeklődés, ellenben a nap folyamán

folyamatosan rengeteg család és gyerek volt kinn. Számunkra ez nagyobb öröm, mintha csak a koncertekre érkezne nagy tömeg”

– fejtette ki a főszervező. A Krónika érdeklődésére arról is beszámolt, hogy a fesztiválnak mindenképp lesz folytatása, mert úgy érzik, sikeresen kielégítették az érdeklődők igényeit, valamint visszaigazolva érzik, hogy jó döntés volt a kezdeményezés, és az is, hogy ezt a célközönséget vették számításba.

Időutazás a kastély évszázadaiban

Rendkívül találó helyszínnek bizonyult a gyalui kastély hatalmas parkja egy minden korosztályt megszólító, otthonos hangulatú, mégis pörgős fesztivál megszervezéséhez. A Kolozsvártól 17 kilométerre található település 15. században reneszánsz stílusban épült együttesét, a jobb sorsra érdemes, hatvantermes, négy sarokbástyás, hosszú évek óta kihasználatlanul álló kastélyt övező hatalmas park benépesült a hétvégén.

Szombaton az időjárás is kedvezett a legkisebbeket is megszólító programsorozatnak: eltekintve a délutáni, hirtelen érkező záportól, napsütéses időben rohangálhattak a gyerekek a fesztivál helyszínéül szolgáló óriási parkban. Itt számos rendezvény várta őket, hagyományos harcászati kellékeket próbálhattak ki, tiroli pályán csúszhattak, és a park az önfeledt játék színteréül szolgált.

Gergely Balázs szerint a gyerekprogramok voltak a legsikeresebbek, de a sporttevékenységek, koncertek és bulik is sok érdeklődőt vonzottak. Amikor 2015 őszén első ízben szervezték meg a fesztivált, a kezdeményezők célja az volt, hogy a várkastélynak és a kastélyparknak szűkebb értelemben a régió magyar közösségét, tágabb értelemben Erdély történelmi nemzetiségeit és kulturális csoportosulásait kell szolgálnia értékteremtő és -megőrző kulturális programokkal, a régió sokszínűségét bemutató rendezvényekkel – és

úgy tűnik, a rendezvénysorozat betölti küldetését.

Az értékteremtő és -megőrző programok sorába illeszkedett a kolozsvári Korzo Egyesület működtetői, a fiatal művészettörténészek által vezetett várséta, amelybe óránként bekapcsolódhattak a résztvevők.

Fotó: A Várkert Fesztivál Facebook-oldala

A romos állapotban lévő épületegyüttes belső terei nem látogathatók, azonban külsejéről, történetéről, a látogató számára rejtett, a történelemről mesélő apró részleteiről építészeti és művészettörténeti szempontból is szakavatott, érdekfeszítő, a gyereklátogatók számára is hozzáférhető előadást tartott a két fiatal művészettörténész, Újvári Dorottya és Barazsuly Viktória.

Természetesen az irodalom sem hiányzott a kínálatból, az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) szombaton két rendezvényt is szervezett: verses, mesés felolvasást tartott a gyermeksártorban Balázs Imre József, Berszán István és László Noémi, Nemdevár címmel pedig fiatal szerzők – Varga László Edgár, Visky Zsolt és Se­restély Zalán – olvastak fel verseikből.

Ropogós talpalávalók

Szombaton az is bebizonyosodott, hogy a Hot Jazz Band és a Parno Graszt azon zenekarok közé tartoznak, amelyek egyszerűen nem tudnak rossz koncertet adni. Nem volt tehát meglepetés, hogy a Várkert Fesztivál nagyszínpadán mindkét együttes kiváló produkciót nyújtott.

A Parno Graszt koncertje Fotó: A Várkert Fesztivál Facebook-oldala

Azt nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a méltán világhírű, autentikus cigányzenét játszó Parno Graszt Magyarország legjobb koncertzenekarai közé tartozik,

nekik még az is jól áll, ha repertoárjukba beillesztenek egy AC/DC-, egy Kis Grofó-, vagy egy Quimby-feldolgozást.

Az igazi meglepetés viszont Ripoff Raskolnikov koncertje volt: a tiszteletbeli magyarként emlegetett osztrák énekes-dalszerző vérbeli közép-európai bluesszal örvendeztette meg a kisszínpad közönségét, könyörtelenül őszinte, füstösen melankolikus hangulatú dalai még a legkisebbeket is megmozgatták. Nem bánnánk, ha az erdélyi koncertszervezők többször hívnák meg a „labanc gitárost”.

{K1}