Rászállt a román rendőrség a kerékpározókra

Krónika 2017. május 29., 10:54

Több mint háromezer kihágást észleltek a közlekedési rendőrök a kerékpárosokat ellenőrző országos akció során. Az Országos rendőr-főkapitányság közleménye szerint kétezer alkalommal csak figyelmeztetésben részesítették a kerékpárosokat, ezer esetben pénzbírsággal sújtották a bicikliseket.

A rendőrség figyelmeztet: a bicikliket jól működő fékrendszerrel, csengővel kell ellátni Fotó: Haáz Vince

A közúti közlekedésben részt vevő kerékpárosok jelentős része, 531 személy nem viselt fényvisszaverő mellényt, 168-an pedig alkoholos italok befolyása alatt kerékpároztak.

Az idézett forrás szerint május 24-én több mint 2 000 rendőr ellenőrizte a közutakon a kerékpárosokat.

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint az akció a május 22-e és 28-a között tartott országos szintű ellenőrzési folyamat része volt, amely során a baleset-megelőzésre fektették a hangsúlyt a rendőrség munkatársai. A kerékpárosokat ellenőrző akció során a rendőrök 6 817 alkalommal észleltek kihágást bicikliseknél és gépjárművezetőknél egyaránt.

Egyébként a napokban a bukaresti sajtó is felkapta annak a Suceava megyei asszonynak az esetét, akit súlyos bírsággal, 1740 lejre büntettek amiatt, hogy fényes nappal lámpák nélkül közlekedett a faluban kerékpárjával, ugyanakkor igazoltatásakor a személyazonossági igazolványa sem volt nála. A megbüntetett nő 48 órán belül kifizette a bírság felét, 870 lejt, egy ügyvéd segítségével azonban később bíróságon támadta meg a rendőri intézkedést.

Az Országos rendőr-főkapitányság azt ajánlja, hogy a közúti forgalomban részt vevő kerékpárosok legalább 14 évesek legyenek, ismerjék a közlekedési szabályokat és megfelelő felszereléssel induljanak útnak.

A bicikliknek jól működő fékrendszerrel, csengővel kell rendelkezniük. Éjszakai közlekedés során az első kerékre sárga, a hátsó kerékre piros fényeket és fényvisszaverő eszközöket, előre fehér vagy sárga fényű, hátulra piros fényű lámpát kell szerelniük a kerékpárosoknak.