Idegen nyelvként oktatnák a románt a külföldön élő román gyerekeknek

Gyergyai Csaba 2017. május 28., 16:38

Az oktatási tárca azt szeretné, ha a román idegen nyelvként bekerülne a tantervbe azokban az országokban, ahol nagyobb közösségben élnek a románok. Pavel Năstase az oktatási infrastruktúra fejlesztését is sürgette.

Fotó: Kristó Róbert

Kiterjesztené az oktatási minisztérium azoknak a tanároknak a hálózatát, akik román nyelvet és irodalmat oktatnak külföldön, és szeretné elérni, hogy a román idegen nyelvként bekerüljön a tantervbe azokban az országokban, ahol nagyobb közösségben élnek a románok – jelentette ki Pavel Năstase miniszter, aki a külföldön élő románok nemzetközi napján beszélt.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy

reális a veszélye annak, hogy az országon kívül élő román fiatalok nem tudják majd kifejezni anyanyelvükön magukat.

A minisztérium egyébként úgy tudja, 12 381 diák tanul románul a határon túl, és összesen 134 román pedagógus oktatja őket.

Amint arról beszámoltunk, az oktatási minisztérium márciusban jelentette be, hogy 5. osztálytól speciális tanterv és tankönyv szerint oktatják a román nyelvet és irodalmat a Romániában élő kisebbségek számára, a tankönyv azonban egyelőre még nem készült el.

Pavel Năstase egyébként a hétvégén az oktatásinfrastruktúra megreformálásáról is beszélt. Az Agerpres beszámolója szerint a tárcavezető kifejtette: az a célja, hogy normális körülményeket alakítson ki a romániai oktatásban, az átalakulásnak azonban az emberekkel kell kezdődnie. „Ahhoz, hogy a rendszert megváltoztassuk, elsősorban mi magunk kell megváltozzunk. Amikor azt mondom, hogy mi, akkor mindenkire gondolok, a minisztertől az iskolai portásig” – fogalmazott Pavel Năstase, aki szerint idén a közoktatás az első számú prioritás.

{K1}