Élvonalba jutott a Sepsi OSK – Történelmi sikert ünnepel a székelyföldi futball

Krónika 2017. május 28., 15:07

A Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK labdarúgócsapata vasárnap 1-0-ra nyert a Resicabányai Metalul otthonában a Liga 2 utolsó előtti fordulójában, ezzel biztossá vált, hogy a háromszéki együttes feljut az élvonalba.

Archív felvétel Fotó: Pál Árpád

A siker nemcsak a szentgyörgyi klub számára jelent történelmi diadalt, hiszen korábban – Marosvásárhelyt leszámítva – székelyföldi együttes nem szerepelt a romániai futball legjobb csapatai között.

A Sepsi OSK vasárnap Issa Thiaw 88. percben büntetőből lőtt góljával nyert Resicabányán, melynek köszönhetően matematikailag bebiztosította az egyenes ágú feljutást jelentő második helyet. A Bukaresti Juventus már korábban megnyerte a Liga 2-t, míg a harmadik helyezett Aradi UTA immár biztosan osztályozót játszik egy Liga 1-es csapattal az élvonalbeli szereplésért. A Sepsi OSK-nak egyébként egyetlen pontot kellett szereznie az utolsó két fordulóban ahhoz, hogy az UTA már ne tudja megelőzni.

Fotó: A Sepsi OSK Facebook-oldala

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere Facebook-oldalán köszönetet mondott Diószegi Lászlónak, a klub tulajdonosának: „Diószegi László nagyot álmodott, hitt az álmában, időt, energiát és pénzt fordított arra, hogy álma megvalósuljon. És az Ő álma lassan egy egész Város, egy egész Régió álma lett. És ma sikerült megvalósítani ezt a nagy álmot!”

Az elöljáró büszke arra, hogy ilyen vállalkozók is vannak városukban, büszke a szurkolókra, az edzőkre és a játékosokra. „Külön köszönöm a román nemzetiségű játékosoknak, hogy magukra vállalták a »magyar város« színeiben játszással sajnos együtt járó bozgorozást, gyűlölködést” – emelte ki Antal Árpád.

Labdarúgás, Liga 2, 37. forduló:
Resicabányai Metalul–Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK 0–1 (0–0).
Gólszerző: Issa Thiaw (88. – 11-esből).
Sepsi OSK: Niczuly – Răduţoiu, Ursu, Damian, Olteanu – Burlacu, Minciună (Mitra, 90+1.) – Huiban (Iovu, 58.), Issa, Greu (Bujor, 72.) – Hadnagy. Edző: Valentin Suciu.

További eredmények:
Dacia Unirea Brăila–Bukaresti Juventus 0–3 (0–2)
Foresta Suceava–Szatmárnémeti Olimpia 0–4 (0–2)
CS Balotești–Temesvári ASU Poli 3–2 (2–0)
Chindia Târgoviște–Tatrangi Egyesülés 3–0 – játék nélkül
CSM Râmnicu Vâlcea–Dunărea Călărași 0–3 – játék nélkül
CS Mioveni–Afumați – vasárnap 18 órától
Brassói FC–Nagyváradi Luceafărul – hétfőn 18 órától
Az Aradi UTA és az Academica Clinceni szabadnapos.

Az élmezőny:
1. Juventus 81 pont (33 meccs)
2. Sepsi OSK 70 (33)
3. Arad 65 (33)
4. Mioveni 58 (32)
5. Brassói FC 55 (32).