Feszty-szénrajz a szentgyörgyi múzeumban

Kiss Judit 2017. május 27., 18:11

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum képtári gyűjteménye újabb kiemelkedő műalkotással gazdagodott: Feszty Árpád (1856–1914) akadémista festő Árpád vezért ábrázoló szénrajztanulmányával, közölte a múzeum.

Fotó: Facebook/Székely Nemzeti Múzeum

A müncheni és bécsi akadémián tanult Fesztyt a 19. század vége fele elterjedt monumentális, látványgazdag körkép megalkotása tette igazán híressé, miután vallásos témájú kompozícióival és életképeivel elismerő sikereket ért el.

1891-ben Párizsban megtekintette a Detaille és Neuville művészek által megfestett napóleoni csatát ábrázoló bámulatos körképet, melyen felbuzdulva elhatározta, hogy ő is belefog egy körpanorámás alkotás megfestésébe, egy bibliai téma, az özönvíz ilyenszerű feldolgozásába.

Apósa, Jókai Mór javaslatára azonban a magyarok bejövetele történelmi témán kezdett dolgozni.

A honfoglaló magyarokat megörökítő panorámakompozíció egyik kiemelt figurája Árpád vezér, melynek modellje maga a festő volt, így

a múzeum gyűjteményébe került tanulmányrajz egyfajta Feszty-önarcképnek is tekinthető.

A szénrajzon a fejedelem büsztje látható ugyanazon beállítással és gesztusokkal, melyekkel a körképen, serege fölött lován ülve, Pannónia táját szemlélve jelenik meg. E tanulmányrajz a festő pontos, ugyanakkor lazán, ecsetelően rajzoló kiváló tehetségét is megmutatja, és az első Feszty-alkotás, mely egy székelyföldi múzeum panteonját gazdagítja.