A házasodást és gyermekvállalást bátorító intézkedéseket várnak

MTI 2017. május 26., 17:56

A házasodást és gyermekvállalást bátorító, a házasságok élettartamának növelését elősegítő közpolitikai reformot szorgalmaz a Vladimir Ghica katolikus családszervezet és a bukaresti Pro Vita egyesület.

A Koalíció a családért elnevezésű ernyőszervezet honlapján közzétett, 50 pontba foglalt javaslatcsomagot pénteken ismertette a Hotnews.ro hírportál, amely egyebek mellett azt emelte ki, hogy a kezdeményezők az otthoni iskola és a családi adózás bevezetése, az iskolára felkészítő „nulladik” osztály kötelező elvégzésének eltörlése, valamint a művi terhességmegszakítás és fogamzásgátlás állami szubvenciójának megszüntetése mellett szállnak síkra.

A javaslatcsomag ezek mellett egy kizárólag családpolitikával foglalkozó államtitkárság megalakítását, illetve

a fiatal családok önálló lakáshoz jutásának és a külföldi vendégmunkások hazatérésének hatékonyabb állami támogatását is szorgalmazza.

A demográfiai gondok enyhítése érdekében a két családszervezet azt kéri a kormánytól, hogy a második gyermektől kezdődően jelentős összeggel támogassa a gyermekvállalást, a pénzt előre meghatározott célokra - például az anya életjáradékára, lakásfelújításra vagy a gyermek tanulmányi ösztöndíjára – fordíthatnák.

A családszervezetek a kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekmények szigorúbb büntetését, a szexuális belegyezési korhatár 16, illetve 18 évre emelését szorgalmazzák,

továbbá azt is előírnák, hogy kiskorúak csak a szülők beleegyezésével részesülhessenek családtervezési tanácsadásban, egészségügyi vagy erkölcsi nevelésben.

A kezdeményezők az ötvenpontos javaslatcsomagot egy - a romániai családok gondjairól két éve végzett - közvélemény-kutatás során begyűjtött válaszok alapján dolgozták ki. A közpolitikai reformigényt megfogalmazó két családszervezet tagja annak a Koalíció a családért nevű, a többségi román ortodox egyház támogatását élvező ernyőszervezetnek, amely - a többi keresztény egyház támogatásával - több mint hárommillió támogató aláírást gyűjtött össze a melegházasság alkotmányos tiltását célzó polgári kezdeményezéséhez.

A hagyományos keresztény családmodellt népszerűsítő civil koalíció alkotmánymódosító javaslatát május elején csaknem egyhangúlag megszavazta a képviselőház. Ha a tervezetet a szenátus is elfogadja, népszavazást írnak ki arról, hogy az alkotmány „egy férfi és egy nő önkéntes elhatározással létrehozott házasságaként” határozza meg a családot, nem pedig a „házastársak” elhatározásával létrehozott házasságként, ahogy az a hatályos alaptörvényben szerepel.