Újabb kanyarós haláleset, több oltóanyagot ígér a miniszter

Hírösszefoglaló 2017. május 26., 14:20

A kanyarós megbetegedés megelőzésének egyetlen módja az oltás, az erre vonatkozó törvény hamarosan a parlament elé kerül - jelentette ki Florian Bodog egészségügyi miniszter pénteken Craiován, ahol újabb gyerek halt meg kanyaróban.

Fotó: Boda L. Gergely

„Az oltás az egyetlen módszer, amivel a betegség megelőzhető. Az országban információs kampány zajlik. Az oltásokról szóló törvény hamarosan a parlament elé kerül. Nagyon sok szülő ad hangot aggodalmának amiatt, hogy a közösségekben, ahová a gyerekeik járnak, oltatlan gyerekek is bekerülhetnek, akik a többiek egészségére és életére veszélyt jelentenek” – idézte Florian Bodog minisztert a Mediafax.

A tárcavezető szerint a kanyaró megelőzésére is használt MMR (románul ROR) oltásból 110 000 adagot osztottak szét az országban, a szaktárca pedig most újabb 300 000 dózist vásárol, hogy minden igénynek eleget tehessen.

Dolj megyében egy négy hónapos kislány halt meg a kanyaró szövődményeitől, a betegséget valószínűleg anyjától kapta el, aki kiskorú, és nem volt beoltva.

A megyében az elmúlt hónapokban ez a hatodik kanyaró okozta haláleset, az országban pedig a 27.

A hatkomponensű (hexavalens) oltás kapcsán az egészségügyi miniszter azt mondta, azt az eddigieknél nem magasabb áron szerezték be.