Ciklusváltás: újabb „Kádár-generációt” akar kinevelni a váradi vízilabdacsapat

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. május 25., 18:39

Lemond a vízilabda-Bajnokok Ligája csoportkörébe szóló szabadkártyájáról a Nagyváradi VSK, és radikális fiatalításba kezd a 2017–2018-as szezon előtt.

Archív felvétel Fotó: A Nagyváradi VSK Facebook-oldala

Eljött az ideje, hogy lezárjunk egy fejezetet és egy új ciklust kezdjünk a vízilabdacsapat történetében – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Șerban Sere, a Nagyváradi VSK klubelnöke.

Úgy véli, hogy az elmúlt időszakban egyre kevesebb helyi fiatalnak sikerült felkerülnie az idei szezont ismét ezüstéremmel záró, korábban közel egy évtizedig országos bajnok nagycsapathoz, amelynek a magva

már nem képviseli ugyanazt a lokálpatriotizmust, mint egykoron játékosként Kádár Kálmán, Ghiță Dunca, Ramiro Georgescu generációja volt.

„Megalapozott és nagyon komoly közép- és hosszú távú projektbe kezdünk, hogy három év múlva ismét legyen egy olyan csapatunk, amelyik nem csak a pénzért küzd" – hangsúlyozta. Hozzátette, a mércét nem szeretnék alább adni, továbbra is a döntőért fognak harcolni a bajnokságban, ugyanakkor az elmúlt éveknél gyengébb eredményeket is „felvállalnak", ha az megfelelő hozzáállással kompenzálódik.

A csapatépítés miatt le is mondanak arról a régóta emlegetett Bajnokok Ligája-szabadkártyáról, amellyel a legrangosabb európai kupasorozat csoportkörében szerepelhettek volna, és legfentebb ismét a kvalifikációs szakaszban mérkőznek majd meg.

A főtáblás szerepelés nagyon nagy beruházás lenne, legalább 300 ezer eurós pluszkiadást jelentene.

Úgy döntöttünk, hogy inkább a fiatalok nevelésére költünk többet, mintsem egy olyan sorozatra, ahol középszerű vagy még annál is gyengébb eredményeket érnénk el, mert az meghaladja a képességeinket” – magyarázta a Krónika kérdésére a sportvezető.

Ez a projekt magyarázatot ad arra is, hogy eddig miért nem hosszabbították meg a szerződéseket a játékosokkal, hiszen mint kiderült:

egy-két helyi kulcsjátékost leszámítva az idősebb generációra nem tart igényt a Kádár Kálmánt váltó Dorin Costrăș vezetőedző.

„Ez a csapat nagyon sokat húzott le, eljött az ideje a ciklusváltásnak. Szeretném, ha minél kevesebb traumával járna, de radikális változások kellenek. Nehéz időszak elé nézünk, de egy olyan ambíciózus csapatot szeretnénk, amelyik egyé válik a klubbal és a várossal. Ehhez egy fiatalokból álló gerincet nevelünk majd ki" – magyarázta, a sportrajongók türelmét kérve.

Elmondása szerint Ramiro Georgescut csapatkapitányként tartaná meg, hogy tapasztalatával segítse az újonnan érkezőket, de például Adrian Diaconunak inkább visszavonulást javasol. Visszahívná ugyanakkor a tavaly visszavonult Alex Popoviciut, mint ahogyan a Miskolcra igazolt Szabó Rolandot vagy a Dinamo kapuját védő Marius Țiget is hazahívná a váradiak közül.

Huszonévesekre építkezne, és olyan sikeréhes juniorokra, akiket a Nagyváradi Crișultól válogatnak ki.

Megjegyezte, július elejére terveznek egy országos válogatót is, hogy más városok fiataljainak is lehetőséget adjanak a VSK-hoz kerülni, ugyanakkor rendkívüli szigorú kritériumokat támaszt a majdani kerettagok elé.

A csapatot augusztus elejéig szeretnék véglegesíteni, így most egyéb nevesítések nem is hangzottak el a juniorokkal bajnoki döntőre készülő Ciprian Câmpian részéről sem. A szakember ugyanakkor azt megjegyezte, hogy az elmúlt években nagyon sok tehetséges fiatal hagyta abba a versenyszerű sportolást azért, mert nagykorúvá válása után nem talált helyet magának a VSK-ban.

A Nagyváradi Crișulban, mint ismeretes, az utánpótlást nevelik, és szerinte annak jelenléte a felnőtt bajnokságban nagyban hozzájárul a juniorok fejlődésében. Ezért is tartaná fontosnak, hogy ez a féle folyamatosság a jövőben is megmaradjon, bízva abban, hogy Váradon és Aradon is kitartanak amellett, hogy a 2017–2018-as szezonban is elrajtoljanak.