Manchesteri robbantás: brit–amerikai nézeteltérés

Krónika 2017. május 25., 15:25

Leállította a manchesteri rendőrség a hétfői robbantásos merénylet vizsgálata során összegyűjtött bizalmas információk megosztását az amerikai biztonsági szolgálatokkal, miután az elmúlt napokban rendre kiszivárogtak ezek az értesülések.

Salman Abedi Fotó: Twitter
Amber Rudd brit belügyminiszter a héten már nyilvánosan is hangot adott felháborodásának az amerikai kiszivárogtatások miatt. A BBC csütörtöki értesülése szerint azonban az információcsere leállításáról szóló rendőrségi döntés közvetlen előzménye az volt, hogy

a New York Times című amerikai napilaphoz eljutottak az öngyilkos merénylő által használt pokolgép egyes alkotóelemeiről készített rendőrségi fotók,

amelyeket a brit szolgálatok megosztottak az amerikai biztonsági szervekkel, és a lap közölte is e képeket.

Közben további incidensek történtek az országban: Manchester Hulme kerületébe katonai tűzszerészeket küldtek egy gyanús csomag miatt, amit azonban biztonságosnak minősítettek. Liverpoolban a vasútállomást ürítették ki egy riasztás miatt.

Eközben kiderült: a németországi

Düsseldorfban járt Salman Abedi, a manchesteri öngyilkos merénylet elkövetője a robbantás előtt néhány nappal.

A Der Tagesspiegel című berlini lap értesülése szerint Salman Abedi május 18-án, a merénylet előtt négy nappal Düsseldorfban tartózkodott, és még aznap repülővel Manchesterbe utazott. Ezért a német biztonsági szervek most vizsgálják, hogy van-e mégiscsak német vonatkozása a hétfőn történt terrorcselekménynek. Salman Abedi Németország előtt Líbiában tartózkodott, és egy prágai géppel érkezett a düsseldorfi repülőtérre.

A merénylet feltételezett elkövetőjének apja, Ramadán Belkászem Abedi az AP amerikai hírügynökségnek Tripoliból telefonon nyilatkozva cáfolta, hogy a fia kapcsolatban állt volna szélsőségesekkel. Elmondta: a múlt héten beszélt fiával, aki szerinte Szaúd Arábiába, onnan pedig Líbiába készült utazni, hogy a muzulmán böjti hónapot, a ramadánt a családjával tölthesse.

Nem hiszünk ártatlanok legyilkolásában. Nem ilyenek vagyunk”

– jelentette ki.

Theresa May brit miniszterelnök szerint egyelőre érvényben marad a legmagasabb, kritikus fokozatú terrorellenes készültség. May csütörtökön leszögezte: a nyomozásban a rendőrség szerint haladás történt, és

jelenleg nyolc ember van őrizetben.

Ian Hopkins, a manchesteri rendőrség főparancsnoka „nagy jelentőségűnek" nevezte az őrizetbe vételeket, és kijelentette: az eddigi házkutatásokon a rendőrség olyan tárgyakat talált, amelyek nagyon fontosak a nyomozás szempontjából. Az őrizetbe vettek között van Abedi 23 éves testvére is.