Családon belüli erőszak miatt kell kártérítést fizetnie Romániának

Hírösszefoglaló 2017. május 24., 12:15

Közel tízezer, 9800 eurós kártérítés kifizetésére kötelezi Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy Hunyad megyei nő ügyében, mivel a hazai hatóságok nem hozták meg a szükséges intézkedéseket.

Fotó: Barabás Ákos

A petrozsényi A. C. B. 2009-ben tett feljelentés a román állam ellen az európai bíróságon, azzal érvelve, hogy a román hatóságok nem hozták meg a szükséges intézkedéseket, miután jelentette, hogy a férje, több esetben is erőszakosan viselkedett vele, számolt be a Mediafax hírügynökség.

A nő 2007–2008-ban több esetben is panaszt tett a rendőrségen amiatt, hogy a férje, N. C. - akitől azóta elvált - erőszakosan bánt vele és sorozatosan fenyegette.

Az európai bírósághoz azután fordult, hogy bevallása szerint a hazai hatóságok nem védték meg.

Az európai bírák megállapították, hogy a hatóságok nem kezelték kellő komolysággal az ügyet, nem vették figyelembe a családon belüli erőszakos cselekmények súlyosságát, és ezáltal diszkriminálták a nőt.

A panaszos 50 ezer euró értékű kártérítést kért azzal érvelve, hogy testi és lelki traumát szenvedett férje erőszakoskodása miatt, a hatóságok pedig nem léptek fel az ügyben. A Emberi Jogok Európai Bírósága megállapította, hogy a román államnak 9800 euró értékben kell kártérítést fizetnie.

A román kormány fellebbezett a döntés ellen, alaptalannak minősítve azt, az összeget pedig „túlzottnak” nevezte.