Szijjártó: még nincs vége a migrációs nyomásnak

MTI 2017. május 22., 23:06

Az elmúlt időszakban csak a rendkívül szigorú magyar határvédelem és a kerítés a szerb-magyar határon jelentett megoldást az illegális migrációval szemben – mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter Fotó: MTI

Szijjártó Péter közölte: a migrációs nyomásnak még nincs vége, bizonyítja ezt, hogy Olaszországba idén eddig már több mint 50 ezer illegális bevándorló érkezett, ami 47 százalékkal több mint a tavalyi év azonos időszakában, Romániába pedig 1054 migráns lépett be, ami 70 százalékos emelkedést jelent.

Szólt arról is, hogy a jövőre nézve több nyugtalanító tényezővel is számolni kell.

Beköszöntött például a jó idő, ilyenkor mindig nő a migrációs nyomás.

Problémát jelent, hogy az EU és Törökország közötti migrációs megállapodás törékeny, mert az európai vezetők folyamatosan bírálják Törökországot, miközben a kontinens biztonságát a török elnök kezébe helyezték.

Emellett aggodalomra ad okot az instabil belpolitikai helyzet Macedóniában, mivel nem tudni, hogy az új politikai vezetés képes lesz-e vagy akarja-e majd a korábbi határvédelmi tevékenységét folytatni – sorolta Szijjártó Péter.

Az Európai Unió pedig ahelyett, hogy megoldást keresne a problémára, nyomást helyez azokra, akik a helyzetet megoldották vagy van elképzelésük a megoldásra

– mondta a miniszter.

Néhány héttel ezelőtt Soros Györgyöt állam- és kormányfőknek kijáró tisztelettel fogadták Brüsszelben, ezt követően az Európai Parlament meghozta a „Soros-jelentésről” szóló döntését.

Megdöbbentő, hogy ilyen kihívásokkal teli időszakban, amikor az energiabiztonsággal, a Brexittel vagy az ukrajnai helyzettel kellene foglalkozni, az Európai Parlament (EP) elfogad egy olyan határozatot, amelyben a terrorizmusért 10 évre elítélt Ahmed H. nevű szír migránst védelmébe veszi – mondta Szijjártó Péter utalva arra, hogy múlt hét szerdán megszavazta az EP az uniós szerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását Magyarországgal szemben.

Ez az „európai önsorsrontás újabb kifejeződése”

– tette hozzá. Szijjártó Péter elmondta azt is: ha úgy látják, hogy a nyugat-balkáni útvonal Romániába tevődik át, akkor kiterjesztik a határvédelmet és elkezdik építeni a kerítést a magyar–román határon is. Erről folyamatosan egyeztetnek a román vezetéssel – fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy sajtóhírek szerint a franciaországi Calais-nál migránsok támadtak meg egy magyar diákokat szállító autót, a miniszter azt mondta, elfogadhatatlan az eset, és ebből is látszik, hogy Európában a biztonsági helyzet folyamatosan romlik.

Hozzátette: hivatalos tájékoztatást nem kaptak a külképviseletek az esetről, csak a médiából szereztek róla tudomást. A miniszter arra kérte a külképviseleteken dolgozókat, hogy próbálják meg felvenni a kapcsolatot az intézmény vezetőjével, és szükség esetén segítsenek a csoportnak.