Szigorítást kérnek a rengeteg iskolai hiányzás miatt

Bíró Blanka 2017. május 22., 13:34

A tanév első felében félmillió órányi hiányzást gyűjtöttek össze a háromszéki diákok, ezek több mint fele igazolatlan – derül ki a Kovászna megyei tanfelügyelőség legfrissebb jelentéséből.

Fotó: FreeImages.com/Rob Gonyea

Kiss Imre főtanfelügyelő lapunknak elmondta, országos jelenségről van szó, és sajnos a Kovászna megyei iskolák sem lógnak ki a sorból: átlagban 18 óra hiányzás jut egy diákra, ebből 9 igazolatlan.

A főtanfelügyelő kérdésünkre rámutatott, a számokat nem úgy kell értelmezni, hogy a diákok tömegesen ellógnak a tanórákról, az adatokat sokkal inkább az kerekíti felfele, hogy

egy részük szinte egyáltalán nem jár iskolába főként amiatt, hogy a szülők nem engedik.

Hozzátette, nagyon sok az igazolatlan hiányzás az elemi osztályokban, holott az első-másodikos kisdiákok természetesen nem tekeregnek. „A legjellemzőbb példa az, hogy a szülők beíratják a gyereket iskolába, a diák néhány hétig bejár, majd a család elmegy külföldre, vagy épp az országban dolgozni valahova, és viszik a gyereket is. A téli ünnepek előtt hazajönnek, akkor néhány napig ismét bejár a kisdiák, majd megint kimarad” – magyarázta Kiss Imre.

Az adatok egyébként azt mutatják, hogy a diákok 3,2 százaléka generálja a hiányzások 35 százalékát. Ha a gyerek sokat hiányzik, a tanév végén nem tudják lezárni, így gyakran előfordul, hogy évekig visszabukik például a második osztályba, aztán kinő az iskolaköteles korból, és már nem is fejezi be a tanulmányait. Kiss Imre szerint szigorítani kellene a jogszabályokon,

a szociális juttatások megvonásával lehetne kényszeríteni a szülőket, hogy rendszeresen járassák iskolába a gyereket.

Jelenleg pénzbüntetést ír elő a törvény, de azt az érintettek nem tudják kifizetni, így azt behajtani sem lehet. A pedagógusok sem tehetnek többet, hiszen nekik elsősorban az a feladatuk, hogy az iskolában levő gyerekekkel foglalkozzanak, nem a távolmaradókkal.

A jelentés szerint a hiányzások terén a Kovászna megyei rekordot a sepsiszentgyörgyi roma negyedben működő Néri Szent Fülöp általános iskola tartja, ahol 45 órányi hiányzás jut egy gyerekre. A legtöbbet átlagban a szakiskolások lógnak, 31 óra az egy főre eső hiányzás, a középiskolások esetében 21, ám az általános iskolákban is eléri a 19 órát.

A középiskolák között a legtöbb igazolatlan hiányzás a Kós Károly- és a Constantin Brâncuşi-szakközépiskolákban van,

a legkevesebb pedig a kézdivásárhelyi Református Kollégiumban és a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban, ahol az átlag kevesebb mint egy óra diákonként.

A tanfelügyelők legutóbb arra kérték a tanintézetek vezetőit, a pedagógusokat, hogy kísérjék figyelemmel a diákokat, tisztázzák, mi van a hiányzások vagy az iskolából való kimaradás hátterében, és keressenek megoldásokat.