Még idén nekifoghatnak a bukaresti gigamecset építésének

Balogh Levente 2017. május 21., 16:09

Közzétették a Bukarestbe tervezett, több mint ezer férőhelyes mecset terveit. Az építkezés még idén megkezdődhet.

Még idén elkezdhetik az építését a Bukarestbe tervezett óriásmecsetnek, amelynek már elkészült terveit pénteken hozta nyilvánosságra a török vallásügyi hatóság. A Bukarest központjában megépíteni szándékozott imahely 1500 férőhelyes lesz – közölte a török Diyanet alapítvány, hozzátéve, a tervek véglegesítésén még mindig dolgoznak.

Mint kiderült,

a mecset és a hozzá kapcsolódó komplexumban többfunkciós előadóterem, könyvtár, konferenciaterem, étkező, szolgálati lakások, vendégszobák, ifjúsági központ és fitneszterem is lesz.

A tervek még idén teljesen elkészülnek, és várhatóan még ebben az évben elkezdődik az építkezés is. Bukarest 1. kerületének önkormányzata még tavaly kiadta a területrendezési engedélyt, amelyet török finanszírozással a Romániai Muzulmán Vallás Muftiátusa kíván megépíteni.

A román kormány még 2015 májusában bocsátotta a muftiátus rendelkezésére a 11 ezer négyzetméteres telket a mecset megépítésére.

Juszuf Murat romániai főmufti akkor úgy nyilatkozott: Európa legnagyobb mecsetje épül fel a román fővárosban. A mecset terve politikai vitát is kiváltott, Traian Băsescu volt államfő ugyanis nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte a létesítményt, ahova radikális iszlamisták is érkezhetnek képzésre.

Murat cáfolta, hogy a muzulmán vallási központba egyetemisták érkeznének, a mecset pedig szerinte éppen azt szolgálja, hogy Bukarestben ne szervezhessenek többé rögtönzött gyülekezőhelyeken muszlim vallási szertartásokat.

„Csalódást jelent számomra a volt államfő megalapozatlan kijelentése, hiszen ő is tudja, hogy több mint tíz éve, amióta ebben a tisztségben vagyok, magam is harcolok a vallásos radikalizmus terjedése ellen.

Románia sosem lesz iszlám központ. Ha felépül a bukaresti mecset, eltűnnek ezek az engedély nélküli imaházak Bukarestből,

és csak olyan imámok prédikálhatnak ezentúl, akik megfelelő képzésben, a román állam által akkreditált teológiai intézmények oklevelével rendelkeznek" – mondta a főmufti.

Murat szerint az exállamfő politikai ügyet akart kreálni a mecset építéséből, ennek nyomán pedig fennáll a veszélye annak, hogy vallási alapú konfliktusok támadnak, és „boszorkányüldözés" kezdődik.

Bukarestben – ahol jelenleg négy kisebb mecset van – a muzulmánok száma tízezerre tehető. A török közösség főleg a Fekete-tenger partján lévő Dobrudzsában él. A 2011-es népszámláláson csaknem 65 ezren vallották magukat muzulmán vallásúnak Romániában.