Félnek a pásztorkutyáktól

Iszlai Katalin 2017. május 20., 11:39

Egyre nagyobb gondot okoznak a Gyimesi-hágó egyik esztenáján a nyájat őrző pásztorkutyák, amelyek már a 12A jelzésű országútra is kimerészkednek, sőt gyakran rátámadnak a gyalogosokra, biciklisekre.

Fotó: Pál Árpád

A problémára megoldást jelenthet, hogy kétéves huzavona után nemrég érvénybe léptek a juhnyájakat követő kutyák létszámára vonatkozó előírások. Miklós Leventét néhány napja támadta meg három pásztorkutya, és idén nem ez volt az első alkalom. Rámutatott: a legnagyobb probléma a tehetetlenség, ugyanis egyetlen hatóság sem hajlandó segíteni.

A 112-es segélyhívó számot folyamatosan tárcsázzuk, de azt mondják, amíg nincs személyi sérülés, nem tudnak tenni semmit.

Nem szeretném, hogy tragédia történjen ahhoz, hogy komolyan vegyék a problémát” – panaszolta. Múlt héten munkatársunk is szemtanúja volt egy hasonló esetnek: a hágón egy nagy testű juhászkutya üldözött egy gyalogost, akit végül egy arra autózó mentett ki szorult helyzetéből.

Tavaly a Hargita megyei hegyi­mentő szolgálat és a hegyi csendőrség közösen ellenőrizte a megye esztenáinak kutyaállományát. Fekete Örs, a hegyimentők vezetője elmondta, idén is terveznek hasonló akciót, amelyek következtében legalább a veszélyesebb ebeket megkötik. Mindenesetre azt javasolja,

támadás esetén feljelentést kell tenni akkor is, ha nem történt személyi sérülés.

Gheorghe Suciu, a csendőrség szóvivője is azt ajánlja, hogy támadás esetén azonnal tárcsázzák a 112-őt, és kérjék a csendőrséget, hiszen ez nagyrészt az ő hatáskörükbe tartozik.

Eközben hatályba lépett a kutyák létszámára vonatkozó törvénymódosítás, amelynek alkalmazását a pásztorok tiltakozása miatt többször elhalasztották. A 2015 júniusában elfogadott módosítás értelmében nyájanként egy kutyát lehetett volna tartani sík vidéken, kettőt dombvidéken és hármat hegyvidéken, az intézkedés miatt azonban több ezer juhász tüntetett a parlament előtt.

Emiatt felfüggesztették az alkalmazást, majd ismét módosították az előírásokat, eszerint 300-as juhállomány esetében a juhászok három kutyát tarthatnak síkvidéken, négyet dombvidéken és hatot hegyvidéken. Ez a módosítás most lépett érvénybe.