Megnyílt a Körösvidéki Múzeum új székhelye

Pap Melinda 2017. május 19., 16:29

Bár szombaton, a Múzeumok éjszakáján megnyitja kapuit a látogatók előtt, teljes egészében csak jövőre foglalja el új székhelyét a nagyváradi Körösvidéki Múzeum. Az impozáns épületegyüttesben csütörtökön nyitották meg az első időszakos tárlatokat.

Több időszakos kiállítással, köztük a debreceni Déri Múzeum néprajzi tárlatával várja a látogatókat a Rulikovszki (Armatei Române) út 1. szám alatti új székhelyén a nagyváradi Körösvidéki Múzeum. A tárlatokat – melyeket csütörtökön nyitottak meg szűk körben, a 26. Festum Varadinum keretében – a szombati Múzeumok éjszakáján ingyen tekintheti meg a műértő közönség.

Az egykori magyar királyi hadapródiskola épülete még távolról sem alkalmas arra, hogy állandó kiállításoknak adjon helyet, Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök szerint

újabb 10 millió euróra van szükség a bútorzat és a speciális tárlók beszerzésére, az udvar rendbetételére.

A tanácselnök a témában tartott sajtótájékoztatón elmondta, az épület felújításával, melynek munkálatait hatéves szünet után kezdte újra a megbízott cég, időben, áprilisban elkészült, de a bebútorozása újabb beruházást feltételez.

Első körben, a következő két hónapban a munkatársak beköltözéséhez elengedhetetlen irodai bútorzatot szerzi be az önkormányzat, saját forrásaiból 5 millió eurót költ e célra. Ennek része az új múzeumban helyet kapó vivárium is, a közgyűjtemény kiállításához szükséges speciális tárlók, vitrinek és világítóberendezések költségeit azonban már uniós pénzből fedeznék.

A múzeum természeti és történelmi részlegének helyet adó első emelet berendezésére benyújtották a pályázatot a Regionális Operatív Programhoz, melyet a tanácselnök szerint a legmagasabb pontszámmal értékelt az utolsó bírálóbizottság is, így minden valószínűséggel megkapják a kért 21,8 millió lejt, azaz több mint 5 millió eurót.

Újabb 4 millió eurót a román–magyar határon átívelő pályázatok keretében szereznének, az összegből a harmadik és negyedik emelet bútorzatának árát fedeznék. Pásztor Sándor arról is beszámolt, hogy júniusban hirdetik meg a versenytárgyalást a közgyűjtemény darabjainak az új székhelyre szállítására, s mivel Romániában egyetlen erre szakosodott cég van, nemzetközi licitet írnak ki 200-300 ezer euró értékben.

A három hónaposra becsült költözési folyamat után év végére teljes egészében az új székhelyre kerülne a római katolikus egyháznak visszaszolgáltatott barokk palotából a közel 500 ezer műtárgyat számláló közgyűjtemény,

mely méretét tekintve az ötödik az országban, mondta el Aurel Chiriac múzeumigazgató. Pásztor Sándor tanácselnök korábban a Krónikának úgy értékelte, hogy már áprilisban elkezdődhet a költözési folyamat.

A Körösvidéki Múzeum új székhelyének, az egykori magyar királyi hadapródiskolának a felújítási munkálatai tavaly augusztusban kezdődtek el újra, miután rendellenességek miatt 2010-ben a korábbi kivitelező, a Selina cég beszüntette a munkát.

A barokk palotát még 2004-ben kapta vissza a római katolikus egyház, bár a törvény szerint az állami közgyűjteményt öt év után el kellett volna költöztetni az épületből, új székhely hiányában ez továbbra is a püspöki palotában működött. Eddig helyszűke miatt a közgyűjtemény nagy része nem volt látható, de az új székhely alkalmas a mintegy 500 ezer műtárgy bemutatására. A 18 ezer négyzetméter alapterületű új székhely a tervek szerint kulturális eseményeknek is otthont ad majd.