Nehezebb gyerekkel lakást bérelni

Hajnal Csilla 2017. május 20., 08:40

A tapasztalatok szerint nehezebben találnak albérletet a kisgyerekes családok, sok tulajdonos ugyanis attól tart, hogy az ilyen bérlők jobban „lelakják” az ingatlant, ugyanakkor adott esetben – érzelmi okokból – nehezebben is lehet kilakoltatni őket.

Fotó: Boda L. Gergely

A marosvásárhelyi ingatlanpiacon jelenleg „csend” van, ugyanis nyár végén, ősszel kezdenek lakást keresni az egyetemisták, viszont most is akadnak olyan családok, amelyek munkahely miatt költöznek a városba, közülük pedig sokan gyermekkel érkeznek. A köztudatban az él, hogy a gyerekes albérlőket nehezebb jogi úton kirakni, ha fizetésképtelenné válnak, illetve ha hangosabbak, zajosabbak, jobban „lelakják” a lakást.

Tóth Júlia marosvásárhelyi ingatlanközvetítő arról számolt be: alapvetően nem nehéz gyermekkel albérletet találni, hiszen ez a piaci szegmens kicsi, a családok többsége Romániában – a nyugati országokkal ellentétben – még mindig a saját otthont preferálja. Viszont

őt is keresték meg már olyan tulajdonosok, akik gyerekeseknek, állattartóknak vagy dohányzóknak nem szívesen adnák ki ingatlanjukat.

A törvények viszont nem különböztetik meg a gyerekes családokat az egyedülálló albérlőktől, a hatályos előírások mindenkire vonatkoznak: ezek szerint december elseje és március elseje között nem lakoltathatnak ki senkit egy lakóháznak minősülő ingatlanból, kivéve, ha a tulajdonos bizonyítja, hogy neki és családjának nincs lehetősége máshol laknia, vagy az albérlőnek lenne ahova költöznie.

Fotó: Boda L. Gergely

Tóth Júlia azt is elmondta: természetesen vannak olyan tulajdonosok, akik hivatalos szerződés nélkül adják ki lakásukat, de tapasztalata szerint egyre többen választják a törvényes és biztonságos utat.

A hivatalos albérleti szerződést jelenteni kell a pénzügyi hatóságnál, hiszen a bevétel után adózni kell.

„A felek szerződésbe foglalt megállapodása értelmében történik a kiköltözés is, általában 30-60 nappal a lakás elhagyása előtt értesíteni kell a tulajdonost, vagy a tulajdonosnak kell szólnia az albérlőnek, minden attól függ, hogy miben egyeztek meg a felek” – magyarázta az ingatlanközvetítő.

Joggal merülhet fel azonban a kérdés, hogy miért ne rongálhatná meg ugyanúgy a lakást egy egyetemista, aki néha bulikat szervez, mint egy gyerek, aki korán ágyba kerül. Ráadásul a kaució célja pontosan az, hogy a rongálások költségét fedezze. Sok tulajdonos a kilakoltatástól is „fél”, ugyanis nem szívesen rak utcára egy vagy több gyereket, ha nem fizet a család.