Diákcsalogató iskolabörze Sepsiszentgyörgyön

Bíró Blanka 2017. május 19., 08:29

Sepsiszentgyörgy kilenc középiskolája mutatkozott be csütörtökön a város főterén a helyi önkormányzat és a Kovászna megyei tanfelügyelőség által második alkalommal megszervezett iskolabörzén.

Fotó: Bíró Blanka

A rendezvényen elsősorban a nyolcadik osztályos diákokat és szüleiket próbálták meggyőzni, hogy a következő tanévben egyik vagy másik tanintézetet válasszák. Szórólapokat osztogattak, és színes standokkal csábították a bámészkodó kisebbeket.

A Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai énekeltek, zenéltek, a földön ülve rajzoltak, a drámatagozatosok pedig élő szoborként szórakoztatták a résztvevőket. Az elméleti középiskolák elsősorban a tanulmányi eredményekkel győzködték az egybegyűlteket, és az iskolán kívüli mozgalmas tevékenységeket is bemutatták.

Deák Ingrid, a Székely Mikó Kollégium 11. osztályos diákja elmondta, sokat töprengett, hogy melyik iskolát válassza, ám egy percig sem bánta meg, hogy „mikós” lett.

A sokat emlegetett mikós szellem valóban létezik, aki ide jár, érzi, hogy valami egészen különlegesnek a részese.

Tavaly is magas volt a bejutási átlag, ösztönzően hat, hogy csupa jó tanuló jár hozzánk” – sorolta iskolája előnyeit a diáklány.

Fotó: Bíró Blanka

Talán mégis a szakiskolák mutatkoztak be a legérdekesebb, leginkább figyelemfelkeltő standokkal: a Constantin Brâncuşi Szakközépiskola kis cukrászai saját készítésű süteményt kínáltak, a Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola fodrásztanoncai pedig bárkinek új frizurát varázsoltak. A Puskás Tivadar-iskola saját készítésű CNC-marógépet vitt a térre.

A számítógépes vezérlésű marógép kezelése a lányoknak sem okoz nehézséget,

ezt a hároméves szakiskolában tanulják, ugyanakkor az érettségi után indított technikumban a programírást is elsajátíthatják – mondta Újfalvi István szakoktató.

Fotó: Bíró Blanka

Az asztalosok sem panaszkodhatnak, tudtuk meg Veres György Botondtól, aki a Kós Károly Szakközépiskolában tanulja a mesterséget. A fiatal a duális képzésben való részvételre buzdított, mert – mint hangsúlyozta – így több gyakorlati tapasztalatot lehet szerezni. Tyihák Barbara a Berde Áron-szakközépiskolában végzős fodrász, elmondta, már évek óta készíti a barátok, ismerősök frizuráit, és „fodrászra mindig szükség van”.

Ebben a tanévben Kovászna megyében 1902 diák iratkozott be nyolcadik osztályba, ebből kiindulva 68 kilencedik osztályt terveznek, illetve hárommal kevesebb szakiskolai osztályt, mint tavaly.