Felgyorsítaná az Unió béketeremtő erőfeszítéseit Szíriában az EP

MTI 2017. május 18., 18:21

Az Európai Uniónak aktívabb szerepet kell vállalnia a szíriai békefolyamatban és elő kell segítenie a politikai átmenetet - jelentették ki az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésükön csütörtökön.

Emellett hozzá kell járulnia ahhoz, hogy a szembenálló felek közeledjenek egymáshoz, támogatnia kell a szíriai lakosságot és fel kell készülnie az újjáépítésre is, tették hozzá.

Az uniós parlament tájékoztatása szerint a képviselők arra szólították fel az Európai Uniót (EU), hogy ne hagyjon fel korábbi bizalomépítő és béketeremtő intézkedéseivel, mozdítsa elő például a humanitárius segélyek akadálytalan eljutását minden érintett településre Szíria egész területén, lépjen fel az ostromállapot megszüntetése mellett és tegyen lépéseket a túszok szabadon bocsátása érdekében. Véleményük szerint

az EU-nak aktívabb szerepet kellene vállalnia abban, hogy a különböző szíriai csoportok által vezetett és az ENSZ által támogatott politikai folyamat véget vessen a konfliktusnak.

Az EP-képviselők elítélték a háborúban részt vevő valamennyi fél által elkövetett erőszakot, az emberi és a nemzetközi jog sorozatos megsértését, különösen az orosz és az iráni támogatást élvező Aszad-rezsim erőit, valamint az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet és más lázadó csoportokat.

Az uniós parlament határozatában egy szíriai háborús bűnügyi bíróság létrehozását sürgették, ameddig az elkövetett bűncselekményekről a hágai nemzetközi bírósághoz nem fordulnak.