Tovább bővül a nagyváradi korzó

Pap Melinda 2017. május 18., 11:59

Európai belvárost akar Ilie Bolojan nagyváradi polgármester, aki a városközpont újabb utcáit zárná le a gépkocsiforgalom előtt és alakítaná át sétálóövezetté.

Javítani szeretné a nagyváradiak életminőségét, ennek érdekében pedig tovább bővítené a belvárosi sétálóövezetet, kerékpárút-hálózatot, és még jobban kiszorítaná a gépkocsiforgalmat a városközpontból Ilie Bolojan polgármester.

A nagyváradi polgármesteri hivatal azt szeretné, hogy európai történelmi belvárosa legyen, ahol a lakosoknak minden lehetőség adott a szocializációhoz,

üldögéléshez, sétához, biciklizéshez, ahhoz, hogy örüljenek a város szépségeinek. Ily módon növelnénk az életminőséget” – idézte a városháza sajtóosztálya az elöljárót. Ilie Bolojan legutóbbi sajtótájékoztatóján több olyan projektet is bemutatott, amelyek ezt a célt szolgálják, és amelyek a megvalósítás különböző szakaszaiban vannak. Elmondta, jövő héten jelenik meg a kiírás a Zöldfa (Vasile Alecsandri) utca sétálóutcává alakítására, a munkálatok már a nyáron elkezdődnének és a tervek szerint év végéig be is fejeződnének.

A Szent László térről nyíló utcában – amelyre szintén van kijárata a Fekete Sas passzázsának – az épületek homlokzatait is felújítják, erre is kiírta már a versenytárgyalást az önkormányzat. A Bémer (Ferdinand) tér sétálóövezetté alakítását szintén régóta tervezi a városvezetés, itt – a Szent László tér mintájára – szintén minimálisra csökkentenék az autós forgalmat, és a színház mögötti, Szilágyi Dezső (Moscovei) utcai elhanyagolt részt is teresítenék. A tervek szerint jövő tavasszal kezdődő munkálat alkalmával a filharmónia épületét is felújítanák, amelynek finanszírozásába a polgármester reményei szerint a megyei tanács is beszáll.

Új tervnek számít ellenben a Nagysándor József (Aurel Lazăr) utca lezárása az autós forgalom előtt,

az elöljáró ugyanis azt szeretné, ha a várat gyalogosan, az Ezredévi emléktér (Piața Libertății) érintésével is megközelíthetnék a turisták, ezért a tavasszal kezdődő munkálatok révén ebbe az irányba terjeszkedne az egyre bővülő váradi korzó.

Az útfelújítási munkálatokkal párhuzamosan folytatódna a belvárosi műemlék épületek korszerűsítése is,

de a városvezetés a vár belváros felőli bástyáinak a restaurálását is el szeretné érni. Ugyanakkor június végén szervezik meg a versenytárgyalást a Darvas–La Roche-ház felújítására, az ősszel kezdődő, uniós finanszírozású munkálat befejezése után tovább bővülne az itt berendezett szecessziós múzeum. A szabadkőművesség múzeumáról sem mondott le a városvezetés, ezt EU-s vagy helyi forrásokból valósítaná meg, míg a Teleki (Primăriei) utcai zsinagóga helyi büdzséből történő korszerűsítése után a váradi zsidóság múzeumának adna helyet.

Ilie Bolojan szerint az említett útfelújítási és tatarozási munkálatokkal párhuzamosan a belvárosi parkolókat is rendbe teszik, illetve a Körösök vízügyi igazgatósággal közösen a Körös bal partján, a Gojdu-gimnázium és az informatikai központ között hoznak létre sétányt a gyalogosok számára.