Csökkentenék a bürokráciát az egészségügyi alapellátásban

Hírösszefoglaló 2017. május 17., 16:55

A hamarosan megkötendő új keretszerződéssel csökkentik a bürokráciát úgy a háziorvosok, mind a kórházak számára – jelentette be Florian Bodog egészségügyi miniszter.

Fotó: Veres Nándor

„Rugalmas, áttekinthető keretszerződést szeretnénk, mely csökkentené a bürokráciát nemcsak a háziorvosok, hanem a kórházak esetében is. Tárgyalok majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnökével, ugyanakkor felkértem a háziorvosokat, vegyenek részt az új keretszerződés kidolgozásában” – idézte az egészségügyi minisztert a Mediafax. Elmondta, hogy

a háziorvosok számára a legfőbb gondot az orvosi ellátás bürokratizálódása jelenti, rengeteg papírt kell kiállítaniuk, holott elektronikus vényrendszerük van,

elektronikus levelek vannak, mégis mindent ki kell nyomtatni, fel kell dolgozni. A háziorvosok gyakran panaszkodnak arra is, hogy az egészségügyi kártya rendszere gyakran leáll, emiatt offline kell dolgozniuk. „Olyan is van, hogy a rendszer nem azonosítja helyesen a biztosítottat, ami miatt előfordult, hogy a háziorvosnak pénzt kellett visszaadni” – mondta Florian Bodog a Háziorvosok Napjának alkalmából tartott rendezvényen.

Romániában csupán 12 000 háziorvos van, az országban dolgozó orvosok egyharmadát teszik ki az alapellátásban dolgozók. Az arányuk ugyanakkor tovább csökken, mivel a fiatalok egyre kevésbé választják ezt a szakirányt.