Egyéni hangzásvilág a versmegzenésítés műfajában – MásKÉP zenekar (x)

2017. május 17., 16:00

A MásKÉP zenekar a versmegzenésítés műfajának fiatal, dinamikus képviselője. A műfaj hagyományait csak részben követik, definíciójuk szerint inkább versek által ihletett zenék, mintsem versekre írt dallamok alkotják a repertoárjukat.

Első, debütáló albumuk 2015-ben jelent meg a Fonó Budai Zeneház kiadásában, Új Lenyomat címmel. A cím kettős értelmezésben utal a zenekar által képviselt újszerű versmegzenésítésre. József Attila és Weöres Sándor sokak által ismert költeményei új megközelítésben, az együttes sajátos, komplex dallamaival tolmácsolva, de mégis a zenekart jellemző természetes megszólalásban jutnak el a hallgatósághoz. A korongon olyan népszerű költemények kaptak helyet, mint Weöres Sándor „Álmodozás” és a szürreális képekkel teli „Az éjszaka csodái” című versei, de drámai csúcspontot jelent József Attila „Tiszta szívvel” című verse is. A kezdő dal József Attila Ringatója, amely egyben a MásKÉP fő zenei arculatát is előrevetíti. Nem véletlen, hogy a zenekar ezt a dalt választotta első klipjének elkészítéséhez:

Az album zenei világa egyértelmű „lenyomata” a zenekar munkásságának. A dalokat, melyekben az improvizáció is fontos szerepet kap, számos zenei hatás és műfaj összhangja jellemzi. A hangzás főleg a kárpát-medencei, az ír, a bolgár, a román, a balkáni, az afrikai és az orientális zenei hagyományból táplálkozik, de a végleges zenei szövet a jazz és a kortárs pop elemeivel gazdagodva áll össze.

2011. évi megalakulásuk óta számos koncerten és fesztiválon találkozhattunk velük. Koncertjeiket a modern zenei hatások és a tradíciók igényes ötvözete jellemzi. Fellépéseik a virtuóz, improvizált hangszerszólók és pergő ritmusok által önfeledt, könnyed és sokszor a közönséget is megtáncoltató örömzenévé válnak.

Tehetségkutatókon és szakmai versenyeken is megmérettették magukat: két alkalommal jutottak be a Talentométer zenei tehetségkutatóra, megnyerték az V. Ceglédi Utcazene Fesztivál szakmai díját, a József Attila Vers-Dal Fesztivál legjobb József Attila vers megzenésítéséért járó fődíját, valamint videoklipjükkel a József Attila MindenkiNET verseny különdíját is.

A MásKÉP zenekarral kicsit más képet kapunk a mindannyiunk által jól ismert versekről: egy új, izgalmas, friss és egyedi képet. Érdemes hát rájuk figyelni!

A zenekar Facebook-oldala: www.facebook.com/maskepzene

A cikk a Cseh Tamás Program támogatásával jelent meg.