„Találós kérdések” a Csíkszeredai Sportklubnál

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. május 17., 13:56

Átmozgató edzéssel kezdte meg a felkészülést a Csíkszeredai Sportklub férfi jégkorongcsapata. Miközben a héten még laza programot tervez Hozó Levente másodedző, jövő héttől már az első felmérőket is megtartják az országos bajnokság ezüstérmesénél.

Fotó: Gecse Noémi

Az elmúlt szezonban megismert keret hazai játékosainak többsége a „kék-fehérekkel” maradt, eddig csak Molnár Zsombor igazolt át a jóval nagyobb fizetést ígérő, román bajnok Brassói Coronához.

„Ha magánklub lennénk, mi is tudnánk drágább és sokkal jobb játékosokat hozni” – mondta a Krónikának Hodos László. A Sportklub elnöke emlékeztetett, hogy

állami egyesületként más törvényi szabályozás alá esnek, ezért a 2-3500 eurós béreket és juttatásokat kínáló Galaccal vagy Brassóval nem tudják felvenni a versenyt

– még úgy sem, hogy, mint kiderült, a meglévő szponzoraik mellé újak is csatlakoztak hozzájuk. Elmondása szerint heteket, időnként hónapokat kell várniuk egy-egy sportminisztériumi jóváhagyásra, a kifizetések késnek, a változatlan jogszabályok pedig továbbra is szűk mozgásteret adnak az ügyintézésekre.

Hodos László Fotó: Kristó Róbert

„Most arra várunk, hogy megkapjuk a szaktárca, és utána a szövetség engedélyét a Mol Liga-induláshoz” – közölte a sportvezető. Megjegyezte, hogy idén a magyar szervezet által irányított, határon átívelő bajnokság sem közölt részleteket a következő idényről, pedig tavaly ilyenkor már tudták, hogy milyen csapatok vesznek részt és mikorra tervezik a kezdést. „Most ez is találós kérdés” – véli Hodos. Mindemellett

még a 2016–2017-es szereplésért járó összeget sem utalták át a részükre,

és bár mindössze 3 millió forintról (nagyjából 9700 euró) van szó, a csíki klubelnök szerint a rendkívül költséges Mol Liga-részvételhez minden „pénz jól jön”. Azt ugyanakkor leszögezte: egy pillanatig sem fordult meg a vezetőség gondolatai között, hogy esetleg kiszálljanak ebből a sorozatból, pedig az elmúlt szezon gyenge szerepléseit részben a – két fronton való szereplés okozta – megterheltség számlájára írták.

Szerinte az látszott, hogy

tavaly „vékony” volt a keretük a Mol Ligához, ugyanakkor a magyarországi csapatok nagyon megerősödtek, amióta a kormány komoly pénzösszeget fordít a sportra.

„Ez a Mol Liga már nem az, ami évekkel ezelőtt volt. Bármelyik romániai csapatnak nehéz lesz kiemelkedő helyen végeznie” – figyelmeztetett. Hodos szerint a hazai kormányt az eredményeken túlmenően nem érdekli túlzottan a sport, egyre kevesebbet költ rá, de ezzel együtt a Sportklub mégis kinevelt olyan sportolókat – várhatóan hetet –, akik a jövő évi téli olimpián képviselni fogják az országot.

Azt még nem tudni, hogy ki lesz a jégkorongcsapatuk vezetőedzője,

de nevek említése nélkül közölte, hogy már tárgyalnak szakemberekkel, mint ahogyan légiósokkal is felvették a kapcsolatot későbbi leszerződtetésük érdekében. Megjegyezte, bár szeretné, ha minél hamarabb körvonalazódna a szakmai stáb és a keret, az engedélyeztetések és a tárgyalások befejeztét még nem tudja.