Stratégiát vált az RMDSZ a marosvásárhelyi iskolaügyben

Simon Virág , Gyergyai Csaba 2017. május 16., 23:24

Az RMDSZ abbahagyja a „tűzoltást”, és egy új marosvásárhelyi iskola létrehozását javasolja a helyi önkormányzatnak. A határozat szerint a tanintézet a 2018/2019-es tanévtől kerülne be az iskolahálózatba.

Magyari Tivadar Fotó: Boda L. Gergely

Új marosvásárhelyi tanintézet létrehozásának eljárását indítja el az RMDSZ, miután Maros megye prefektusa kifogásolta a római katolikus gimnázium újbóli létrehozásáról szóló május eleji önkormányzati határozatokat.

A szövetség országos vezetősége által kidolgozott határozattervezet többek közt arról rendelkezik, hogy a 2018/2019-es tanévben induló új intézmény átveszi a jelenlegi katolikus gimnáziumban tanuló diákokat és az ott tanító pedagógusokat.

A tervezetet információink szerint kedden a hivatalos munkaidő lejártáig nem iktatták a városházán,

így a dokumentumot már csak rendkívüli napirendi pontként lehet előterjeszteni a csütörtöki tanácsülésen.

{K1}

Alapítás helyett javaslat?

A határozattervezet tartalmára vonatkozó kérdéseinkre Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási témákban illetékes ügyvezető alelnöke elmondta,

egy állami vagy felekezeti iskolát egy helyi tanácsi határozattal lehet megalapítani, s ez a Római Katolikus Teológiai Gimnázium esetében nem történt meg.

Rámutatott, a 2014-ben elfogadott, 241-es számú határozat – amelyet a Maros megyei prefektúra megtámadott és a bíróság érvénytelenített – valójában nem a Római Katolikus Teológiai Gimnázium létrehozásáról, hanem az iskolahálózatba való beiktatásáról szól.

Az említett önkormányzati határozat egyébként egészen pontosan úgy fogalmaz: az önkormányzat javasolja a Római Katolikus Teológiai Gimnázium létrehozását a közoktatási iskolahálózat keretében azzal a feltétellel, ha az Erdélyi Római Katolikus Státus tulajdonában levő, az Unirea Főgimnáziumnak és a felekezeti iskolának is helyet adó Mihai Viteazul utca 15. alatti épületet bérbe adják a polgármesteri hivatalnak.

Magyari Tivadar továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy a Maros megyei tanfelügyelőség hozott egy, az osztályok átcsoportosításáról szóló rendeletet, s gyakorlatilag annak a dokumentumnak az alapján kezdett el működni az iskola, lettek diákjai és tanárai.

„Az oktatásügyi minisztérium a tavaly nyáron kirobbant, az Unirea Főgimnázium és a katolikus iskola közötti teremvita kapcsán kezdett el vizsgálódni, s akkor derült ki, hogy nincs minden rendben.

Mi már az elmúlt év végén ajánlottuk a helyi RMDSZ-nek, hogy fontolják meg az iskola megalapítását annak rendje és módja szerint,

s találják meg azt a törvényes előírást, amely lehetővé teszi, hogy a meglevő, diákokból és tanárokból álló közösséget átvegye a törvényesen megalakított iskola. Most, az eddigiek ismeretében, ismét azt javasoltuk, hogy fogalmazzanak meg egy olyan tanácsi határozatot, amely kimondja a római katolikus teológiai gimnázium létrehozását” – mondta Magyari Tivadar.

A szakpolitikus úgy véli,

amennyiben a prefektúra nem fogja megakadályozni a szövetség új határozatát, a katolikus iskola belekerülhet a 2018/2019-es tanévre vonatkozó iskolahálózatba, s átveheti a tanintézet jelenlegi közösségét.

„A naivak és nagyon optimisták még arról is beszélnek, hogy ha ezt a tanácsi határozatot a legrövidebb időn belül elfogadják, akkor még az idén ősszel megtörténhetne ez az átvétel” − tette hozzá az RMDSZ oktatási témákban illetékes ügyvezető alelnöke.

Amint arról beszámoltunk, az oktatási miniszter által adott, hétfőn lejárt határidőre a prefektúra tízoldalas jogi véleményt fűzött ahhoz a május elején hozott három határozathoz, amely a katolikus iskola sorsát próbálta rendezni, és arra kérte az önkormányzatot, hogy vonja vissza ezeket. A határozatokat a Szabad Emberek Pártja (POL) terjesztette be.

{K2}

Bíznak az új taktikában a szülők

Csíky Csengele, a szülők szószólója az MTI-nek elmondta, a prefektus jogi érvelését elküldték az RMDSZ ügyvezető elnökségének, hogy ennek a felhasználásával készülhessen el egy olyan önkormányzati határozat tervezete, amely immár nem kifogásolható. Az aktivista szerint az önkormányzati testület csütörtöki ülésére beterjesztendő határozat azt próbálja megelőzni, hogy felosszák a 2017/2018-as tanévben az iskola osztályait más tanintézetek között. Ennek a kockázatát Csíky Csengele jelentősnek tartotta. Hozzátette: ez év novemberéig kell meghozni az új tanintézetet létrehozó önkormányzati döntéseket ahhoz, hogy az iskola beiskolázási keretet kapjon a 2018/2019-es tanévre.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) tavaly november elején indított eljárást Tamási Zsolt, a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium igazgatója és Ştefan Someşan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen, mert szerinte annak ellenére járultak hozzá az iskola működéséhez, hogy tudták: valójában a tanintézet nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. Az igazgató elleni eljárás hónapokra ellehetetlenítette a tanintézet működését. A Maros megyei tanfelügyelőség február végén arról rendelkezett, hogy a vizsgálat miatt bizonytalan jogi helyzetűnek vélt tanintézet nem vehet fel diákokat a cikluskezdő osztályokba.