Bölények közé jutott a Nagybányai Minaur

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. május 17., 07:55

Egy év másodosztályos „száműzetés” után jövőre ismét lesz élvonalbeli férfi kézilabdacsapata Nagybányának. A hétvégén 43 éves születésnapját ünneplő Minaur igazgatója, Ionuţ Marta a helyi fiataljaik mellé egy-két tapasztalt játékost keres.

A Nagybányai Minaur férfi kézilabdacsapatának élvonalbeli visszatérésével társul szombaton a „bányászcsapat” évfordulós ünnepsége, hiszen az országos bajnoki cím megszerzését követő másodosztályos „száműzetés” után most ismét felszálló ágra került az együttes. Két fordulóval a szezon vége előtt behozhatatlan előnnyel vezeti a B csoport összetettjét, és már készül arra, hogy jövőre a 6–8. helyen zárjon a Bölények Ligájában.

Ehhez erősíteni fogunk a kereten, de anélkül, hogy mellőznénk azt a kezdeti elgondolást, amely szerint helyi fiatalokra építünk”

– mondta a Krónikának Ionuț Marta. A klub ügyvezető igazgatója szerint néhány tapasztalt kézilabdázóra ugyan szükségük lesz, de a többieket a helyi utánpótlásközpontokból válogatják majd össze. Megjegyezte, hogy Cătălin Cherecheș polgármester hivatalba való visszatérésétől még több önkormányzati támogatást remél, mint ahogyan a fennhatóságuk alá tartozó sportközpontok felújítására is megoldást keresnek.

Elismerte, hogy a várost „megviselte” az a helyzet, amelyben a kézilabdázás találta magát a két évvel ezelőtti pénzügyi gondok miatt, ugyanakkor úgy véli, az elmúlt egy év alatt sikerült visszaépíteniük a csapatot, és lassan visszafoglalhatják az őket „megillető” helyet.

A hagyományaik ugyanis 43 évre nyúlnak vissza:

az „eredeti” Minaur klubot 1974. május 14-én alapították Nagybányán, hogy alig négy évvel később már a Román Kupa megnyerésével szerezzenek meglepetést. Azt követően még további öt alkalommal hódították el ezt a serleget, de emellett még két EHF-kupát és három országos bajnoki címet is feljegyeztek dicsőséglistájukra. Utoljára épp két évvel ezelőtt nyerték meg a férfipontvadászatot, mint ahogyan akkor a HCM női alakulata is aranyérmet ünnepelt.

A következő szezonra viszont mindkét szakosztályt utolérték a pénzügyi problémák, ezért az önkormányzat által létrehozott sportklubba „menekítették” át a márkát és kezdték meg az újjáépítést a másodosztályban.

Amíg a férfiaknak egyetlen szezon elég volt ahhoz, hogy visszatérjenek az élvonalba, addig a női csapat a Slatina mögött a második lett a B csoportban, és ezért a Sepsiszentgyörgyön május 24–27-én rendezendő osztályozón harcolhatja ki a feljutást a Buzău és a Galac társaságában.

Mivel utóbbi az élvonalból érkezik, és jóval tapasztaltabb a fiatal nagybányaiaknál, Marta minimálisnak érzi esélyeiket. A Minaur egyébként itt is a B trióban szerepel majd, míg az A csoportban a Slobozia, a Dinamo és a Resicabánya lép pályára az élvonalbeli szereplést biztosító csoportelsőségért.

A Slobozia különben meglepetésre bejutott a Román Kupa most hétvégén rendezendő négyes döntőjébe, ahol – a tegnapi sorsolás alapján – szombaton épp a címvédő Bukaresti CSM-mel találkozik az elődöntőben. A másik ágon Craiova–Beszterce összecsapás lesz a vasárnapi döntőért. A Bajnokok Ligája-bronzérmes, román bajnok fővárosi együttes egyébként hétfő este kvalifikált a Ploiești-en rendezendő Final Fourba, miután 37-21-re legyőzte a Râmnicu Vâlceát.