Elégedett a tavalyi évvel a magyar futballszövetség

Hírösszefoglaló 2017. május 16., 17:40

Gazdálkodásában nyereséges, a válogatott Európa-bajnokságon való részvételével pedig a 2015-ösnél sikeresebb évet zárt a magyar labdarúgás 2016-ban – értékelt Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke a keddi, éves közgyűlésükön.

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke (jobrra) és Berzi Sándor alelnök Fotó: MTI

Az MTI beszámolója alapján a sportvezető közölte, hogy az 1,5 milliárd forintos, azaz közel 5 millió eurós profitot eredménytartalékra fordították, amely így 4,7 milliárd forintra nőtt. Üdvözölte, hogy az Európai Unió további hat évre jóváhagyta a TAO-támogatást, amelyből tavaly 45,4, a kezdetektől pedig összesen 131,4 milliárd forint áramlott a futballba – elsősorban az utánpótlás és az amatőr foci fejlesztésére.

Nem fognak változtatni az országos bajnokságok versenykiírásán sem, mivel Csányi szerint

a 12 csapatosra csökkentett élvonal nem csak pénzügyileg vált stabillá, hanem szakmailag is fejlődött.

Ezek után már csak az alacsony nézőszámot kell orvosolniuk, amely egy korábbi MLSZ-közvéleménykutatás szerint főleg a gyenge játékszínvonalnak tudató be.

A szurkolók amúgy azt is kifogásolták, hogy több csapat idegenben rendezi hazai mérkőzéseit, de Csányi tájékoztatása szerint jó ütemben halad a stadionfelújítási program, ezért várhatóan a 2019–2020-as idénytől már mindegyik profi alakulat a saját pályáján játszhat. Beszámolója alapján a rasszista rigmusok visszaszorításában nem történt előrelépés, mint ahogyan

a jelenleg zajló világbajnoki selejtezősorozat sem a terveiknek megfelelően halad.

Fejlődött viszont a női labdarúgás, a teremlabdarúgó-válogatott Eb-szereplése óta pedig már több mint 21 ezren futsaloznak. Úgy véli, hogy a további fejlesztés érdekében a kézilabda-szövetséggel együttműködve kellene csarnokokat építeni. A közgyűlésen részt vett Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság új elnöke is, aki szerint más sportágak is „tanulhatnának" az MLSZ-től.
Az NB1 idei szezonjából még két forduló van hátra: a holtversenyben 59 ponttal élen álló Honvéd és Videoton verseng az elsőségért.