Földrengésvé­delem: idén csupán 87 veszélyeztetett épület megerősítését tervezik

Bíró Blanka 2017. május 16., 07:47

Szerény adatokat tartalmazó, földrengéskockázatot csökkentő programmal rukkolt elő a kormány, melyben mindössze 87 veszélyeztetett épület megerősítése szerepel.

Fotó: Bíró Blanka

Enyhén szólva nem esett túlzásokba a kormány, amikor kidolgozta idei, földrengéskockázatot csökkentő programjának tervét: ebben csupán 87 veszélyeztetett többemeletes lakóház megerősítése szerepel.

A fejlesztési minisztérium honlapján közzétett tervezetben az szerepel, hogy 78, még a tavalyi programban nevesített ingatlan megerősítésére kerülhet idén sor, és ehhez ebben az évben még hozzátettek kilencet.

A költségvetésben 25 millió lejt különítettek el erre a célra.

A tervezet szerint 34 lakóépület megerősítési munkálatait finanszírozzák, és 54 ingatlan számára terveket készíttetek el. A listán szereplő legtöbb lakóház – összesen 60 – Bukarestben van, míg Erdélyből csak Kovászna és Maros megye kap állami támogatást a földrengés veszélyeztette, vagyis piros jelzéssel ellátott ingatlanok szerkezeti megerősítésére. A térségben egyébként nem ritkák a kisebb vagy mérsékeltebb erősségű földrengések.

Az éves programot a fejlesztési minisztérium a helyi és megyei önkormányzatok tanulmányokkal megalapozott javaslatai alapján, az Országos Földmozgástani Bizottság jóváhagyásával állítja össze.

Sepsiszentgyörgyön egyetlen veszélyeztetett tömbházról tudnak a hatóságok.

Tóth Birtan Csaba alpolgármester megkeresésünkre elmondta, valószínű erre kapnak kormánytámogatást, bár még hivatalos értesítés nem érkezett. A Domb utcai tömbház az 1977-es és 1986-os földrengés során rongálódott meg, az építéskor használt gyenge vasazat és beton miatt került veszélyeztetett állapotba.

A megerősítésére több terv is készült, a legutóbbi szerint három lépésben szilárdítanák meg. Két évvel ezelőtt megerősítették a sarkakat, és hőszigetelték az épületet, de ez nem elég. A továbbiakban a homlokzatokat kellene védőfallal körbevenni, ez már 90 százalékosra emelné a biztonsági mutatókat. Végül a belső falakat kell összekötni, hogy egy nagyobb erejű földrengés esetén azok se omoljanak le.

A munkálatokat eddig sem kellett volna a lakók finanszírozzák,

mert a családok többségének az egy főre eső jövedelme nem haladja meg a minimálbért, ám a lakóközösség bele kell egyezzen a munkálatok folytatásába. Tavaly az önkormányzat több ízben is levélben fordult a lakóközösséghez, kérve a beleegyezést, de nem kaptak választ.

A tavalyi olaszországi tragikus események után tették közzé Románia földrengés-kockázati térképét, mely szerint

Temes, Krassó-Szörény, Szatmár és Konstanca megye a legbiztonságosabb.

A térképet földtani intézet készítette el az elmúlt évek romániai földrengéseinek gyakorisága, erőssége, epicentrumának mélysége alapján.

A szakértők korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy csak Bukarestben több mint száz épület összedőlhet, ha megismétlődik az 1977-es földrengés, amelynek 1578 halott és több mint 11 ezer sebesült áldozata volt, túlnyomó többségük a fővárosban.