Bűnvádi eljárást indított a DIICOT a kibertámadások miatt

Hírösszefoglaló 2017. május 15., 18:43

In rem bűnvádi eljárást indított, azaz a a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgálja az elmúlt napokban történt kibertámadás ügyében a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT).

A DIICOT képviselői szerint az ügyészek hivatalból kezdtek el vizsgálódni ez ügyben – írta az Agerpres. Bűnvádi eljárást indítottak számítógéprendszerbe történő jogosulatlan belépés (Btk. 360-as cikkelye), informatikai rendszerben tárolt adatok megsértése (Btk. 362-es cikkelye) és számítástechnikai rendszerek megsértése (Btk. 363-as cikkelye) miatt. Az ügyészek egyrészt a Román Hírszerző Szolgálattól (SRI) várnak bővebb információkat a történtekkel kapcsolatban, másrészt a kibertámadás által érintett intézményektől érkező bűnvádi feljelentéseket várják.

Mint arról beszámoltunk, szombaton a mioveni-i Dacia-gyár tevékenysége szünetelt a kibertámadás miatt. A termelés hétfőn reggel már a megszokott ütemben folytatódott, miután sikerült elhárítani a támadás következményeit.