Két marosvásárhelyi sikerprodukció a kolozsvári színpadon

Krónika 2017. május 15., 13:54

Kolozsváron vendégszerepel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata két sikerprodukciójával.

A Sirály című előadás május 21-én látható Kolozsváron Fotó: Rab Zoltán

Csehov Sirály című színjátékát tavaly novemberben mutatták be, rendezője, Keresztes Attila jelenleg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának vezetője, a kolozsvári közönség által is ismert művész. A kincses városban diplomázott a Babeş–Bolyai Tudományegyetem színházművészeti szakán, 1996-tól több mint egy évtizedig a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja, 2002-től a színház művészeti aligazgatója volt.

A fesztiválokon és korábbi vendégjátékokon sikerrel bemutatott előadásról Stuber Andrea így ír kritikájában:

Keresztes érzékeny, tartalmas előadást rendezett Marosvásárhelyen, olyat, ami új gondolatot adhat az embernek Csehovról, a Sirályról, az életről.”

Bartis Attila A nyugalom című művéből Radu Afrim által rendezett produkciót május 22-én mutatják be a kincses városban Fotó: Radu Afrim

Bartis Attila A nyugalom című regényének adaptációját Radu Afrim rendezésében mutatta be a vásárhelyi társulat 2015 márciusában. A számos fesztiválra beválogatott előadás alkotói tizenkilenc díjjal büszkélkedhetnek. Ezek közül kiemelkedő

a 2016-os UNITER-gálán kapott legjobb rendezés díja, a 2016-os kisvárdai fesztivál fődíja, 2016-ban a budapesti színikritikusok céhe által odaítélt legjobb előadás díja.

A produkció legutóbb Budapesten, a Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szerepelt nagy sikerrel.