Betáncolták magukat a Rekordok könyvébe a naszódi románok

Hírösszefoglaló 2017. május 15., 11:33

Két világrekordot állított fel vasárnap Beszterce-Naszód megye. Az elsőt a tömeges népviselet, a másodikat a legnagyobb román néptánc kategóriában vívták ki az észak-erdélyi megye lakosai.

Fotó: ObservatorBN

A két rekordról Radu Moldovan megyei tanácselnök hétfőn reggel számolt be Facebook-oldalán. A Rekordok Könyve hivatalos számlálása szerint vasárnap 9.506 népviseletbe öltözött személy jelent meg a naszódi stadionban, miközben már 4.500 személlyel is rekordot dönthettek volna, írta a megyei elöljáróra hivatkozva az Agerpres.

„Úgy gondolom ezek a számok mindent elmondanak. Beszterce-Naszód megye hivatalosan is a világ románságának fővárosa és a néphagyományoké. (...) Emelem kalapomat önök előtt, megtiszteltetés, hogy önökkel írhatunk történelmet, a világ legjobb embereivel! - írta a megyei tanács elnöke.

A naszódi eseményen, amely a népviselet országos napja alkalmából szerveztek,

a lakosság mellett több hivatásos néptáncegyüttes is jelen volt, de a tömeghez népviseletbe öltözött politikusok is csatlakoztak.

Ahelyi elöljárók mellett ott volt Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke, Alexandru Pugna kulturális államtitkár, Bogdan Tomoiagă turisztikai államtitkár, Victor Negrescu EP-képviselő, valamint Beszterce-Naszód és más megyék honatyái is.