Észak-Korea elismerte: új típusú ballisztikus rakétát próbált ki

MTI 2017. május 15., 08:33

Észak-Korea megerősítette hétfőn, hogy előző nap egy új fejlesztésű közepes-nagy hatótávolságú ballisztikus rakétával hajtott végre sikeres kísérletet.

A KCNA hivatalos hírügynökség jelentése szerint siker koronázta a Hvanszon-12 jelzésű, föld-föld típusú hadászati ballisztikus rakéta tesztelését szolgáló kísérletet, amelyet a helyszínen személyesen felügyelt Kim Dzsong Un észak-koreai vezető.

„Az indítás célja az újonnan kifejlesztett, nagy méretű nukleáris robbanótöltet hordozására képes rakéta taktikai és technológiai jellemzőinek ellenőrzése volt" – közölte a KCNA, azt hangoztatva, hogy „a tesztet a szomszédos országok biztonságának maximális figyelembe vételével hajtották végre”.

A rakéta a hivatalos phenjani közlés szerint 2111 kilométeres magasságba emelkedett, és 787 kilométert repült mielőtt becsapódott pontosan a kijelölt nyílt vízterületen, a Japán-tengeren.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnapi értékelése szerint magasabban és távolabbra repült, mint az a közepes hatótávolságú társa, amelyet Phenjan februárban sikeresen tesztelt, akkor is a Phenjantól északnyugatra lévő Kuszong térségéből indítva.

Az ENSZ tiltása és szankciói ellenére végrehajtott legújabb rakétakísérlete után az észak-koreai vezető külön is felhívta az Egyesült Államok figyelmét az új fegyver hatótávolságára.

A dél-koreai hírügynökségnek a KCNA közlésére hivatkozó jelentése szerint Kim Dzsong Un leszögezte, hogy az Egyesült Államoknak immár számolnia kell a realitásokkal, miután kontinentális területei és ázsiai-csendes-óceáni hadműveleti területe egyaránt elérhetővé váltak egy észak-koreai megtorló csapás számára.

Egy amerikai szakértő vasárnapi nyilatkozata szerint a legújabb észak-koreai rakétakísérlet nemcsak azt mutatta meg, hogy a kommunista ország képes csapást mérni az amerikai haderő guami katonai támaszpontjára, de azt is, hogy hatalmasat lépett előre egy interkontinentális ballisztikus rakéta kifejlesztése terén.

Az Egyesült Államok vasárnap az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását kezdeményezte, az Észak-Korea elleni szankciók szigorítását szorgalmazva. Az Európai Unió és a NATO közleményben bírálták az észak-koreai rakétatesztet, és felhívták a figyelmet, hogy a kísérlet újabb fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra.