Elkezdődött az RMDSZ 13. kongresszusa Zilahon

Krónika 2017. május 13., 11:39

Fontos, hogy Románia és Magyarország viszonya partneri, bizalmi viszony legyen, és lát esélyt arra, hogy a mostani helyzet javuljon – mondta Kelemen Hunor az RMDSZ 13. kongresszusának megnyitóján, melyen több mint ezer küldött és meghívott vesz részt.

Fotó: Facebook/RMDSZ

„Mi szívesen segítünk ebben, mert a románok és magyarok nem lehetnek egymás ellenségei. A szomszédság és egymásrautaltság meghatározza a következő nemzedék jövőjét is” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök megnyitóbeszédében szombaton, az RMDSZ zilahi kongresszusán.
„Mondanám azt is, kétévente együtt vagyunk. Az RMDSZ kongresszusára eljönnek a román és a magyar pártok képviselői, a kormány képviselői, eljön az elnöki hivatal képviselője is.

Azt javasoljuk, hogy a találkozókat tegyük gyakoribbá” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Mint kiemelte: a romániai magyar közösség meg akarja őrizni identitását, jövőt akar tervezni és építeni. Ezért is fontos, hogy a két ország közötti viszony jó legyen.

A Wesselényi Miklóstól kölcsönzött „Nem hátrálunk meg!”-jelmondatról elmondta: nem harci kiáltás, nem valaki legyőzésére szolgál, ez arról a romániai magyar közösségről szól, amely úgy tudott talpon maradni az elmúlt évszázadban is, hogy tette a dolgát, építkezett.
„Bízom abban, hogy az RMDSZ hosszú éveken keresztül meghatározó szereplője lesz a román politikának, az elkezdett érdekképviselet hosszú időkön keresztül folytatni tudjuk. Hallatni tudjuk a hangunkat európai szinten is, hozzájárulunk ahhoz, hogy rendezzük az őshonos kisebbségek helyzetét” – összegzett Kelemen Hunor.

Az RMDSZ több mint 1.000 küldött és meghívott részvételével tartja 13. kongresszusát Zilahon. A nagygyűlés jelmondata a Wesselényi Miklós politikustól kölcsön vett Nunquam reto - Nem hátrálunk meg! A 19. századi erdélyi politikai élet markáns személyiségének stilizált arcképe a jelmondattal együtt az összes bemutatóanyagon megjelenik.

Seres Dénes, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke az Agerpresnek elmondta, a kongresszusra mintegy 800 küldött és 200 meghívott jelentkezett be, többek közt a Szociáldemokrata Párt elnöke, Liviu Dragnea és az államelnöki hivatal tanácsosa, Laurenţiu Ştefan. Magyarországról a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Gulyás Gergely a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség alelnöke is jelen lesz a Kárpát-medence magyarságának képviselői mellett.

A szombati kongresszuson az alapszabályzat-módosítására, az RMDSZ programjának aktualizálására is sor kerül,

illetve egy stratégiai dokumentumban leszögezik a szövetség cselekvési prioritásait a következő két évre. Emellett a fiatalok itthon maradásának stimulálására, a családon belüli erőszak ellen és a nemzeti kisebbségek védelmében fogadnak el határozatokat, és bevezetnék az alapszabályzatba a női képviseleti normát, amely szerint a szövetség megyei és országos testületeibe 15 százalékban a Nőszervezet delegálna tagokat.