Tolongás lesz a mezőgazdasági támogatásokért

Bíró Blanka 2017. május 11., 15:45

Várhatóan idén is zsúfoltság lesz a kifizetési ügynökségek irodáiban: az egységes mezőgazdasági támogatásokat csak május 15-ig lehet igényelni, ennek ellenére sokan ismét az utolsó pillanatra halasztották az iratcsomó benyújtását.

Fotó: Pinti Attila

Az idén bevezetett szigorítások ellenére sem működik gördülékenyebben az egységes mezőgazdasági támogatás igénylésének a procedúrája, a gazdákat ezúttal sem sikerült meggyőzni arról, hogy ne halogassák a kérelmek benyújtását. Pedig a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) képviselői már márciusban közölték: az előző években alkalmazott, napi egyszázalékos késedelmi kamattal, határidőn kívül is benyújtott kérelmek lehetőségét idén megszüntették, az igényléseket csak május 15-ig fogadják.

A módosítást azzal indokolta a szaktárca, hogy

szeretnék, ha az igénylők ezentúl időben megkapnák a kért támogatást.

Így tehát alig néhány nap áll a gazdák rendelkezésére, hogy leadják a területalapú és állattenyésztési támogatási kérelmüket az APIA kirendeltségeihez.

Mint kiderült, Kovászna megyében – mint mindenhol – sokan vannak még, akik egyáltalán nem nyújtottak be igénylést, vagy hiányos az iratcsomójuk, ezért az igazgatóság szakemberei a rendes munkaprogram meghosszabbításával pénteken, szombaton és vasárnap is fogadják az érintetteket 9 és 13 óra között.

Sikó Barabási Sándor háromszéki főállatorvos közölte, a Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság az APIA jelentései alapján azonosítja azokat a gazdákat, akik nem nyújtották be az igénylést, és mozgósítja őket, hogy ne csússzanak ki a határidőből. Könczei Csaba igazgató lapuknak elmondta,

szeretnének kistérségi irodákat nyitni, hogy napi szinten tartsák a kapcsolatot a gazdákkal, segíthessenek a kérések kitöltésében, vagy akár járművet is biztosítsanak annak, aki nehezen jut be a városba.

Hasonló a helyzet Hargita megyében is, ahol az APIA munkatársai már a múlt hétvégén is dolgoztak, hogy iktatni tudják „az utolsó 100 méteren” jelentkező gazdák iratcsomóit. A kifizetési ügynökség képviselői közölték: még mindig több száz gazdát várnak az irodákban.

Az elmúlt években – mint ismeretes – két és fél hónap állt a gazdák rendelkezésére, hogy felkeressék a kifizetési ügynökségeket, a határidő lejárta után pedig napi egyszázalékos késedelmi kamat ellenében május 15. és június 9. között igényelhették a támogatások valamelyikét.

Laurenţiu Baciu, a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetségének (LAPAR) elnöke szerdán azt mondta, csak rendkívüli esetben fogják kérvényezni a határidő módosítását, tudomása szerint azonban csak a rendszer hatékonyságán múlik, hogy a procedúra időben, azaz egy hét alatt befejeződjön. Emlékeztetett,

az elmúlt évben hatalmas sorok alakultak ki az utolsó napokban az APIA-székházak előtt,

mivel a személyzethiány és a számítógépes rendszer problémái miatt lelassult a folyamat. Arra is rámutatott, hogy tudomása szerint számos településen előfordult már, hogy a polgármesteri hivatalok csak akkor állították ki a szükséges okiratokat az igénylőknek, ha helyben kifizették az ingatlanadót.

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) adatai szerint országos szinten 601 172 támogatásigénylést iktattak, összesen 3,46 millió hektár területre. A szaktárca szerint a mezőgazdasági területek 30 százalékára még továbbra is várják az igényléseket. A támogatásokat az európai mezőgazdasági garanciaalapból, az európai vidékfejlesztési és mezőgazdasági alapból, illetve az országos költségvetésből biztosítják a mezőgazdasági minisztérium költségvetésén keresztül.

Jelentős változások nincsenek a tavalyi kérelmezéshez képest, a támogatási formák is azonosak maradtak, hiszen azokat az országos vidékfejlesztési program keretében határozzák meg, amely hét évre érvényes. Esetleg a támogatási értékek változhatnak (azok is csak felfelé), de arról még pontos információkkal nem tudott szolgálni az APIA.

A területalapú támogatások esetében

az alaptámogatás mellett kérhető az újraosztott, a zöldítési és a fiatal gazdáknak járó támogatás.

Szubvencióval segítik a következőkben is a növénytermesztésre alkalmas szántóföldek és a hátrányos helyzetű hegyvidéki területek tulajdonosait, de kérhetők az ökológiai gazdálkodási és az agrárkörnyezet-gazdálkodási támogatások is.

Maradnak a tavaly még újdonságnak számító kisgazdáknak szánt, valamint az őshonos, kihalófélben lévő állatokat tenyésztők által kérhető támogatások. Az állattenyésztési támogatások közül továbbra is igényelhető az átmeneti országos kiegészítő támogatás és az úgynevezett összekapcsolt támogatás.