Állítólag nem kell tartani az autóbiztosítás hirtelen drágulásától

Bálint Eszter 2017. május 10., 23:22

Kizártnak tartja a gépjármű-felelősségbiztosítási kötvények díjszabásának robbanásszerű drágulását Mișu Negriţoiu, a Pénzügyi Felügyelet elnöke.

Nem kell a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kötvények (kgfb, RCA) díjszabásának robbanásszerű drágulására számítani Mișu Negrițoiu szerint.

A Pénzügyi Felügyelet (ASF) elnöke szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy nem számít nagy változásra május 18-a után, amikor is lejárnak a tavaly bevezetett korlátozások, és megtörténik a piac liberalizációja.

Nincs ok a drágulásra. Nem zárok ki egy fokozatos növekedést, de kizártnak tartok egy robbanásszerű, mondjuk 20 százalékos drágulást.

Úgy hiszem, hogy az átlagárak valahol a jelenlegi szinten maradnak, enyhe növekedéssel a fokozottan kockázatos kategóriáknál, mint amilyen a személyszállítás és az erős autók” – fejtette ki a felügyelet elnöke.

Kedd este különben Sorin Grindeanu kormányfő is úgy vélekedett, hogy nem áll fenn a hirtelen drágulás kockázata, a fuvarozók által felvetett problémákra pedig az elkövetkező időszakban a parlament megoldást nyújt.

Amint arról beszámoltunk, a fuvarozók az elmúlt időszakban több ízben is abbéli aggodalmuknak adtak hangot, hogy a biztosítók a korlátozás lejárta után ismét olyan magas díjszabásokkal rukkolnak majd elő, mint amilyenek elkerülhetetlenné tették a plafonértékek bevezetését. Augustin Hagiu, a FORT fuvarozói szövetség elnöke viszont kedden, a közlekedési és a pénzügyminiszterrel folytatott találkozót követően úgy nyilatkozott, ígéretet kapott arra, hogy május 18-áig rendezik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások kérdését.

A következtetés az, hogy a szakadék szélén maradunk,

egyetlen ígéretbe és a kormány határozott vállalásába kapaszkodunk, miszerint a parlament jövő csütörtökön elfogadja a végső jelentést az RCA-törvényről, és a referenciaár megszabása továbbra is a Pénzügyi Felügyelet (ASF) hatáskörében marad, ahogyan már tavaly is kértük. És semmi szín alatt nem kerül át a Romániai Autóbiztosítók Egyesületéhez (BAAR), vagyis egy szakmai szervezethez, ami – látva mennyi feladatot kap – megrémiszt bennünket. Nagy a kockázat, hogy ha május 18-áig nem lesz egy törvényünk, ami azonnal hatályba lép, akkor meglódulnak az árak” – fogalmazta meg Hagiu.

Hozzátette: miután csütörtökön a parlament megszavazza a biztosításokról szóló törvény jelentését, legtöbb két héten belül, tehát május 18-áig a törvényt is elfogadják a döntéshozók. „Úgy értettem, közbenjártak az államelnöki hivatalnál is a gyors kihirdetés érdekében, és reméljük, nem jutunk oda, hogy megint ott lássanak bennünket a Győzelem (Victoriei) téren. Mind a magánszemélyek, mind pedig a jogi személyek – fuvarozók – nagyon régóta várják ezt a törvényt” – szögezte le.

Ugyanakkor azzal vádolta meg az ASF illetékeseit, hogy

olyan módosítási indítványokat nyújtottak be a törvénytervezethez, amelyek felülírják az ősszel közösen megállapított előírásokat.

„Ezeknek az emberek nincs, mit keresniük Romániában, deportálni kell őket. A kormány által a mi nyomásgyakorlásunkra kiadott sürgősségi rendeletet, minden elért eredményt az ASF kezecskéje írt le. Gyakorlatilag semmissé tettek mindent, amit belefoglaltak a rendeletbe, vagyis mindazt, ami minket megnyugtatott, kérve a kivételét. (…) Nem mondhatod azt ősszel, támogatsz egy rendeletet, hogy aztán most pontról pontra kérd a törlését” – szögezte le Hagiu.

Koncentrált a kötelező biztosítások piaca

A Pénzügyi Felügyelet (ASF) szerdán bemutatott jelentése szerint a kötelező biztosítási kötvények átlagára jelenleg 727 lej, ami 3 százalékkal alacsonyabb a tavalyi év azonos időszakában regisztrált értéknél. A magánszemélyek esetében az átlagár 533 lej, a jogi személyeknél 1340 lej.

Az ASF adatai szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások piaca az idei év első negyedének a végére elérte az 1,06 milliárd lejt, ami nagyjából azonos a tavalyi értékkel. Az egy évre megkötött kötvénnyel száma az idei év első három hónapjában elérte az 1,46 millió egységet a tavalyi 1,44 millióhoz képest. A legtöbben fél évre vásárolnak biztosítást, de 6,46 százalékról 14,37 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik csak egy hónapra kötnek biztosítást.

A testi sértésért fizetett kár átlagértéke 48 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva, az anyagi károk után fizetett kárpótlások átlagértéke ellenben 3 százalékkal visszaesett. A piac jelentősen koncentrálódott, az első két legnagyobb biztosítónál kötötték meg az RCA-kötvények mintegy 60 százalékát.