Visszakapja régi fényét az aradi színház műemlék épülete

Kiss Judit 2017. május 11., 09:13

Teljes mértékben felújítják és korszerűsítik az aradi színház 1874-ben emelt műemlék-épületét, a munkálatokat 75 millió lejből (áfa nélkül) végzik el – döntött kedden a helyi tanács.

Az impozáns épület, amelyet Ferenc József, az Osztrák–Magyar Monarchia uralkodója jelenlé­tében avattak fel, leromlott állapotban van, a mellette található járdákat lezárták, mert fennáll a veszélye, hogy a járókelőkre hull az épületről a vakolat – írta a Mediafax hírügynökség.

A helyi tanács döntése értelmében a két előadótermet magában foglaló létesítményt a tetőzettől az alapokig renoválni fogják, és korszerű felszerelésekkel látják el. „A történelmi jelentőségű műemlék épület felújításra szorul, vissza szeretnénk adni régi fényét építészeti és kulturális szempontból is” – jelentette ki Călin Bibarţ, Arad alpogármestere.

A megközelítőleg 75 millió lejt a városi költségvetésből különítik el,

a munkálatokat két lépésben végzik majd: előre láthatóan két évig tart és 14 millió lejbe kerül, hogy kívülről restaurálják az épületet, a belső munkálatokat pedig 61 millió lejből végzik el, szintén két év alatt. Felújítják és korszerű felszerelésekkel látják el a nagyszínpadot, a nézőtereket, a világosítási rendszert és a légkondicionáló berendezést is modernizálják.

A városvezetésben először az 1867-es kiegyezést követően merült fel új városháza és színház építésének igénye. A két épület közül először a színház tervének megvalósításához kezdtek hozzá 1871-ben Czigler Antal aradi építész tervei alapján. Az épület három év alatt készült el, eredetileg 1200 néző befogadására volt alkalmas.

1874-ben avatták fel nagy ünnepség keretében, Ferenc József jelenlétében.

Bejárata a mellette álló Fehér Kereszt szálló felől nyílott (tehát nem a Főtér felőli oldalon, mint ma), homlokzata klasszicista elemekben volt gazdag, belsejét neobarokk díszítőelemek jellemezték. A mennyezetképeket Lotz Károly tervei alapján Györgyössy Rudolf aradi tanító és festő készítette el.

Az épület 1883-ban leégett, újjáépítésével Halmay Andor aradi műépítészt bízták meg. A megújult színház 1885 októberében Csiky Gergely egy darabjának bemutatásával nyílt meg. 1913-ig, a Szántay Lajos által tervezett kultúrpalota felépüléséig a színház első emelete adott otthont az ereklyemúzeumnak is. Az épületben története folyamán két ízben is tűz ütött ki, 1883-ban és 1956-ban. Az 1956-os tűzvészt követően újították fel, azóta nem, és a korabeli felszerelésekkel működik.