Magyar titkosszolgálatok: nincsenek terhelő információk Orbán Viktorról

MTI 2017. május 10., 15:04

A titkosszolgálatok az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát arról tájékoztatták: Orbán Viktor miniszterelnökkel kapcsolatban semmilyen terhelő adat, információ nem áll rendelkezésre. Erről számoltak be a szerdai zárt ülés után a testület tagjai a sajtónak.

Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Idők

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) múlt pénteken jelentette be: kezdeményezik, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága hallgassa meg Orbán Viktor miniszterelnököt és Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökét. A volt miniszterelnök ugyanis azzal vádolta meg a jelenlegi kormányfőt, hogy az orosz állam titkos információkkal, bankszámlakivonatokkal zsarolja őt.

Gyurcsány Ferenc közleményében azt írta, akkor vesz részt a bizottsági ülésen, ha Orbán Viktor is ott lesz. Ha nem így lesz, akkor minden a birtokában lévő információról személyesen, hivatalosan tájékoztatni fogja a nemzetbiztonsági bizottság elnökét. Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke sajnálatosnak nevezte, hogy a jogállamiságot és a parlamentarizmust nem tisztelve, sem a kormányfő, sem Gyurcsány Ferenc nem jelent meg a testület ülésén. Kiemelte: szerettek volna fontos kérdéseket feltenni a nemzet szuverenitását érintően, s tisztázni az elmúlt hetekben elhangzott állításokat.

„Az ülésen jelen lévő szolgálatok vezetői azt a tájékoztatást adták, 1990 óta hivatalban lévő magyar miniszterelnökkel kapcsolatban a nemzeti szuverenitást érintő biztonsági kockázat nem merült fel" – mondta a bizottság elnöke.

Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja is megerősítette, a titkosszolgálatok azt mondták: a miniszterelnökkel kapcsolatban semmilyen terhelő adat, információ nem áll rendelkezésre. A jobbikos politikus úgy véli, Gyurcsány „hazudott vagy szélhámoskodott".

Szél Bernadett, a Lehet más a Politika (LMP) képviselője felszólította Gyurcsány Ferencet, ha valóban vannak bizonyítékai, azt az egész bizottság előtt mutassa be. A fideszes Németh Szilárd úgy vélekedett: a Gyurcsány Ferenc által elkezdett ügy nem a nemzetbiztonsági bizottságra tartozik, hanem „orvosi eset".