Eddig több mint 1,2 millió ingyenes vonatjegyet igényeltek az egyetemisták

Kőrössy Andrea 2017. május 10., 11:53

Már negyedmillió egyetemista utazott ingyen az állami vasúttársaság járatain február óta. A kényelmes utazás legnagyobb ellensége továbbra is a zsúfoltság, még 350-400 pluszvagonra lenne szüksége a CFR-nek.

Fotó: Gecse Noémi

Alaposan kihasználják az egyetemisták, hogy február óta ingyen utazhatnak a belföldi vonatjáratokon: az állami vasúttársaság (CFR) az elmúlt három hónapban több mint 1,2 millió ingyenjegyet adott el mintegy 250 ezer hallgatónak,

ez 60 millió lejbe került az államnak, amely a CFR-nek megtéríti a kieső összeget.

Az állami vállalat illetékesei továbbra is arra panaszkodnak, hogy nehezen tudnak eleget tenni a megnövekedett keresletnek. Szentes József, a személyszállító részleg (CFR Călători) igazgatója a Digi24 hírtelevíziónak úgy nyilatkozott:

mintegy 350-400 pluszvagonra lenne még szükségük, hogy ügyfeleiknek kényelmes utazást biztosíthassanak.

Elmondása szerint a Brassó–Bukarest-, valamint a Bukarest–Konstanca-útvonalon ugrott meg legnagyobb mértékben az utasszám, ott föltétlenül pluszszerelvényekre van szükség. A társaság tájékoztatása szerint a zsúfoltabb időszakokban, mint amilyen a május elseje körüli minivakáció is volt, naponta akár 9 ezren is kiváltanak ingyenes jegyet. A CFR több jegyirodában és vasútállomáson új, kifejezetten az egyetemistáknak szánt pénztárablakot nyitott, de ez sem bizonyult elégnek.

Az országban egyébként körülbelül 468 ezer egyetemi hallgató van, az első három hónapban pedig több mint felük, 250 ezer fiatal élt az ingyenes utazás lehetőségével. A Digi24-nek nyilatkozó hallgatók közül többen elmondták, hogy az intézkedés hatálybalépése óta nemcsak az egyetemi város és otthona között utazik, hanem többet kirándul, sokan ugyanakkor a zsúfoltságra, a távolról sem kielégítő körülményekre panaszkodtak.