Megúszta büntetés nélkül az állatkínzó háromszéki kiskorú

Bíró Blanka 2017. május 09., 23:16

Felháborodást keltett az állatvédők körében, hogy Háromszéken egy fiatal büntetlenül megúszta egy kutya megkínzását: a 17 éves elkövető tavaly októberben Sepsiszentgyörgyön bántalmazott, majd megfojtott és felakasztott egy kóbor ebet.

Képünk illusztráció Fotó: Mihály Csaba

A sepsiszentgyörgyi törvényszék most arról tájékoztatta a feljelentést tevő sepsiszentgyörgyi AMY Gazdátlan Ebek Egyesületét, hogy a bűnvádi eljárást megszüntetik, mert nem közérdek annak folytatása. Az értesítést az egyesület vezetői Facebook-oldalukon tették közzé: ebben a bíró azzal érvel, hogy

a tett súlyosságához mérten aránytalanul nagyok az eljárás folytatásának költségei, annál is inkább, mert az elkövető kiskorú, büntetlen előéletű, és beismerte a tettét.

A nyomozati anyagból kiderül, hogy a fiatalember az utcáról szedte össze a gazdátlan kutyát, befogta egy fával megrakott szekér elé, majd amikor az állat lefeküdt, mert nem bírta a terhet, dühében a nyakán lévő madzaggal megfojtotta, és az erdőben felakasztotta egy fára. Az állatvédők csalódottak, ugyan nem várták el, hogy a kiskorú börtönbüntetést kapjon – bár ilyen esetben akár hét év is kiróható –, de úgy vélik, nevelő célzattal legalább néhány napos közmunkára kellett volna őt ítélni.

Nem ez az első eset, amikor különös kegyetlenséggel elkövetett állatkínzásért enyhe büntetést rónak ki: Forró Béla, a kézdivásárhelyi Székely Kutya Klub egyesület elnöke szerint évek óta küzdenek, hogy elejét vegyék a állatkínzásoknak, de még az egyértelmű ügyekben is nehéz a bizonyítás, mert a szemtanúk ritkán vállalják, hogy aláírják a jegyzőkönyvet, és szinte soha nem tesznek feljelentést.