Aranyra, Áprilyra, Kassákra is emlékeznek a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten

Krónika 2017. május 09., 23:11

Kolozsvár idén 7. alkalommal ad otthont az ünnepi könyvhétnek: a kincses város központi színhelyén, a Fogoly utcában május 11–14. között ünneplik a magyar könyv szerzőit és közönségét.

Fotó: Biró István

„A városfalak árnyékában újra hangot adunk az irodalomnak, kellemes környezetben találkozik az irodalom és közönsége, író és olvasó, könyvkiadó és kereskedő. Rendezvényünkön a hagyományos programok mellett alternatív megzenésített irodalmi művekkel színesítjük programajánlatunkat. Az elhelyezett sátrak, a színpad, illetve a kísérő rendezvények (könyvbemutatók, dedikálások, felolvasások, ifjúsági és gyerekprogramok) több helyszíne érdekes, változatos programokat kínál Kolozsvár 15. századi falai mellé kilátogató kicsiknek és nagyoknak” – közölték a szervezők.

A könyvhetet csütörtökön 16 órától nyitják meg,

17 órától a Kolozsvári Magyar Gyermekkórus előadása várja a közönséget. A magyar operához tartozó, 90 tagú Kolozsvári Magyar Gyermekkórus Kovács Dalma karnagy irányításával lép fel. 19 órától a Kassák 130 című rendezvényen André Ferenc és Horváth Benji várja az érdeklődőket a Bulgakov irodalmi kávéházban, ahol „transzutazásra” hívják a nézőket, akik Kassák Lajos műveiből készült verses-zenés összeállítás szem- és fültanúi lehetnek.

20 órától a Fogoly utcai színpadon látható a Kosztolányi Dezső szerelmei című előadás. Az egyfelvonásos a költő, író életének ismeretlenebb verseit tárja a nagyközönség elé, bemutatva Kosztolányi harcát a rákkal és szerelmi gyötrődését egy férjes asszony után.

Kosztolányit Gyabronka József, a Jászai Mari-díjas magyar színművész, Radákovich Máriát Borbély Alexandra, Harmos Ilonát Kiss Mari, a Jászai Mari-díjas színésznő alakítja.

Pénteken is gazdag a programkínálat, gyermekeknek és felnőtteknek szóló kulturális rendezvények közül válogathatnak az érdeklődők. 12 órától a száz éve született Gáll Ernő szociológusra, filozófiai íróra emlékeznek a Minerva-házban. 15 órától szintén a Minerva-házban tartanak beszélgetést Áprily Lajosról halálának 50. évfordulóján, előadók: Balázs Imre József, Berényi Károly, Liktor Katalin, Hantzné Lám Irén. 17.30-tól közönségtalálkozót tartanak Térey János magyarországi szépirodalmi alkotóval, akivel Prieger Zsolt, az Anima Sound System zenekar vezetője, producer, újságíró – aki nem mellesleg évekig volt irodalomtanár is – beszélget. Szombaton 15 órától műfordítói kollokvium várja a közönséget, résztvevők: Goron Sándor, Vallasek Júlia, Király Lászó, Karácsonyi Zsolt, Zágoni Balázs. 16 órától

egy kolozsvári kamaszlány regényét mutatják be.

„Lupescu Kata Kalózlánya a szó nemes értelmében vett ifjúsági kalandregény. Az olyan világsikerek után, mint a Harry Potter, az Alkonyat vagy Az éhezők viadala, amelyek minden korosztály körében népszerűek lettek, az ifjúsági szerzők szakítottak a korábbi kissé leereszkedő, pedagógiai célzatú, sablonos történetekkel, és műveik egyre inkább elkezdtek hasonlítani a felnőttkönyvekre. Lupescu Kata könyve is a serdülő olvasóréteget célozza meg, a történet pedig a felnőtté válásról szól. Ha viccesre fordítjuk a szót: épp olyan, mint egy felnőttregény, csak az unalmas részek nélkül” – írja Gáll Attila, a könyv szerkesztője. A szerzővel Botházi Mária beszélget.

17 órától Bányai Éva: Fordulat-próza. Átmenetnarratívák a kortárs magyar irodalomban című kötetét mutatják be, 19 órától pedig az E-MIL adja át a 2016. évre szóló díjait. Tamás Kincsővel és Szálinger Balázzsal Karácsonyi Zsolt beszélget. Vasárnap 17 órától a Hangzó csoda – közösségi versmondás zárja a könyvhetet, a 200 éve született költőóriás, Arany János verseinek közös szavalásával.