Háromesélyes verseny a zárókörben a Liga 1 bajnoki címéért

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. május 09., 16:51

A Steaua legyőzte idegenben az Astrát, ezért az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság felsőházi rájátszásának utolsó fordulója előtt a listavezető Viitorullal holtversenyben a második helyen áll. Az elsőségre még a Dinamónak is maradt matematikai esélye.

Az FCSB néven szereplő Steaua labdarúgócsapata 1-0-ra legyőzte idegenben a címvédő Giurgiui Astrát, és így ismét a listavezető Viitorullal holtversenyben áll, de rosszabb gólkülönbséggel második az élvonalbeli bajnokság felsőházi rájátszásában.

A hétfő esti találkozó nem volt indulatoktól mentes, mivel a házigazdák vezetőedzője, Marius Șumudică szerint a játékvezető, Alexandru Tudor végig a bukaresti „piros-kékek" javára fújt, akkor sem büntetett, amikor japán légiósuk, Takayuki vérző fejét mutatta neki egy olyan helyzet után, amit a tévékamerák nem rögzítettek, de a házigazdák szerint az ellenféltől Tănase szabálytalansága okozta. Gnohere három pontot érő gólja után a hajrára már teljesen kifáradt az FCSB, az Astra-edző szerint csak időhúzásra játszottak.

Tény, hogy a vendégeknek nagyon fontos volt a győzelem, ugyanakkor gyakorlatban a mostani 9. forduló semmit sem változtatott az eddigi álláson.

A Viitorul továbbra is főesélyes, hiszen szombati győzelme esetén története során először bajnok lehet, miközben a bukarestiek – a szintén 41 pontos FCSB és a 39 ponttal harmadik Dinamo – a konstanciak botlása nélkül még győzelemmel sem léphetnek előre.

Amennyiben a Viitorul és a Steaua között kitart a pontegyenlőség, akkor az egymás elleni eredmények alapján rangsorolva Gheorghe Hagi alakulata javára dől el a csata, hármas pontegyenlőség esetén viszont a Viitorul ellen korábban győztes és a FCSB-nél jobb gólkülönbséggel rendelkező Dinamo lesz a bajnok.

Ezért is hangoztatják, hogy

a listavezető vendégeként pályára lépő Kolozsvári CFR-nek kulcsszerepe lesz a bajnoki cím sorsában,

mert többek szerint Vasile Miriuță 33 ponttal negyedik helyen álló legénysége van elég jó ahhoz, hogy elgáncsolja ellenfelét. Persze a csődvédelmi eljárása miatt az európai porondtól eltiltott erdélyi csapatnak már semmilyen motivációja nem lesz az utolsó fordulóban, mint ahogyan a 31 ponttal ötödik Craiova és a 26 ponttal hatodik Astra is valós tét nélkül futballozik majd az FCSB és a Dinamo ellen.

Az FCSB–Craiova összecsapás ugyanakkor érdekesnek ígérkezik annak fényében, hogy a „piros-kékek" szerint az oltyánok hétvégén „félreálltak" a Viitorul ellen.

Mint beszámoltunk róla, a Craiova tartalékosan, fiatalokkal kezdte a hétvégi mérkőzést, amiért a piperai Steaua-tulajdonos, George Becali kizárással büntetné őket.

{K1}

A „kék-fehérek" kedden közleményben reagáltak a történtekre, bár azt leszögezték, hogy válaszuk a közvéleménynek szól, nem pedig egy olyan személynek, akit „egy civilizált társadalomban nem is engednének kibontakozni a nyilvánosság előtt”, és nem is a „nagy múltú élvonalbeli csapat helyét 2003-ban erőszakosan átvevő FCSB illetékeseinek”. Rámutattak, hogy a klubnak van egy sikeres akadémiája, és nem ez volt az első alkalom, amikor fiatalokat küldtek pályára. Ezt korábban senki sem tette szóvá – akkor sem, amikor épp az FCSB ellen avattak egy fiatal újoncot.

„Valóban azt gondolják, hogy az Universitatea újoncként beküldene egy olyan kapust, akiben nem bízik, egy olyan csapatban, amely nem csak a vereséget kockáztatná, hanem azt is, hogy sok gólt kap. Milyen lelkiállapotba kerülne az a junior?" – tették fel a kérdést, hangsúlyozva, hogy az eltiltások és a sérülések miatt a legjobb felállásban léptek pályára.

Megjegyezték, hogy gólvágójukat, Adrei Ivant azért tartották kispadon, mert már három sárga lapja van, egy újabb pedig nem adott volna lehetőséget arra, hogy pályára lépjen az FCSB ellen. Ezzel épp azt akarták elkerülni, hogy a „véleményformálók" azt nyilatkozzák, Becali megvásárolta, hogy ne játsszon az FCSB ellen. „Sajnos a stratégiánk kialakításakor számításba kell az ilyen jellegű, immár hétköznapivá vált manipulálásokat" – fűzi hozzá a közlemény, utalva arra, hogy Becali rendszeresen nyilatkozik arról, milyen futballistákat csábít bukaresti gárdájához.

Hogy végül ki nyeri meg a bajnokságot, az majd csak szombaton este derül ki, a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) ezért mindhárom mérkőzésre küld egy trófeát a zökkenőmentes ünneplés garantálásához.

Az alsóház rájátszásából még öt forduló hátravan, de most a Târgu Jiu-i Panduriit hétfőn 3-0-ra legyőző Iași 34 ponttal vezet a Medgyes (31) és a Voluntari (30) előtt. A Chiajna 20 ponttal osztályozót érő helyen tanyázik a kieső helyeket elfoglaló Pandurii (17) és a Marosvásárhelyi ASA (13) előtt.