Kiemelt megyei támogatás a Kolozsvári Magyar Napoknak

Krónika 2017. május 08., 17:27

A megye kulturális eseményei közül a Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozat kapja a legnagyobb vissza nem térítendő támogatást idén a Kolozs megyei önkormányzattól, amely hétfői rendkívüli ülésén döntött a finanszírozások szétosztásáról.

Fotó: Bethlendi Tamás

Az RMDSZ közleményében rámutatott: összesen 49 magyar szervezet részesül támogatásban, ezek közül a Kolozsvári Magyar Napok megszervezésére 25 ezer lejt biztosítanak, 9 ezer lejjel támogatják a Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet, míg a Szent István-napi Néptánctalálkozó 8 ezer, a Kolozs megyei szüreti bál pedig 6 ezer lejes finanszírozást kap.

A megyei tanács ugyanakkor a Kolozsi Amatőr Néptánccsoportok Találkozóját, a Téka Alalpítvány által szervezett Őszi Fesztivált, a Tordaszentlászlói Kórustalálkozót, valamint a dési Petőfi Sándor szavalóversenyt is támogatja.

Az önkormányzat 500 ezer lejt osztott szét kulturális rendezvények megszervezésére, ennek csaknem 40 százalékát magyar egyesületek kapták.

Jelentős támogatásban részesül a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) is, amelyre 15 ezer lejt szán a megyei tanács. „Az értékelésnél figyelembe vettük a rendezvények nagyságát, fontosságát a közösségek szempontjából, így kiemelve a Kolozsvári Magyar Napok részesült a legnagyobb támogatásban. A rendezvények, események és a különböző magyar vonatkozású projektek a Kolozs megyei magyarság erejét növelik” – idézi az RMDSZ közleménye Balla Ferenc megyei tanácsost, a tanügyi, kulturális és egyházügyi bizottság elnökét.

Fotó: RMDSZ

Tavaly egyébként a megyei tanács valamivel több pénzzel, 600 ezer lejjel finanszírozta a kulturális rendezvények megszervezését.

A Kolozsvári Magyar Napokat a helyi önkormányzat is kiemelten támogatja: a képviselő-testület nemrég döntött arról, hogy 410 ezer lejt ad a kincses város magyarsága egyik legnagyobb rendezvényének

– a támogatás az elmúlt években folyamatosan növekedett.

Az ifjúsági projektekre ugyancsak 500 ezer lejt osztottak szét, ebben a kategóriában 31 magyar szervezet kapott támogatást összesen 200 ezer lej értékben. Egyebek mellett a bonchidai Bánffy-kastélyban sorra kerülő Örökség napokat szervező Transilvania Trust Alapítvány, az Igen, tessék! Egyesület fiatal vállalkozókat bemutató riportsorozata, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség és a Dribli Sportegyesület is finanszírozásban részesült.

A magyar történelmi egyházak között 322 ezer lejt osztottak ki: 246 ezer lejt kaptak a református egyházkerületek, közel 74 ezer lejt a római katolikus egyház, és 26 ezer lejt szavaztak meg az unitárius egyháznak. A kolozsvári evangélikus egyházközség templomának felújítására 5 ezer lejes támogatást ítéltek meg, míg a zsidó hitközség temető-karbantartási munkálatokra szintén 5 ezer lejt kap.